Епилог афере “Лукс ликс“

Осуђени јер су бранили јавни интерес – тако се коментарише данашња одлука суда у Луксембургу да су двојица ИТ стручњака криви јер су открили недозвољене уступке политичара мултинационалним компанијама.

На гозби су политичари и представници моћних компанија, а на гиљотини они који су их раскринкали.

"Ми смо узбуњивачи, нисмо ништа радили због личне користи или да бисмо се правили важни", истиче узбуњивач Рафаел Але.

Ипак су осуђени – годину дана условно и 1.500 евра за двојицу бивших запослених у "PriceWatersCoopers-u", јер су открили пореске повластице за компаније попут "Епла", "Икее" и "Пепсија".

Тридесет хиљада страна докумената сазидало је аферу "Лукс ликс", односе се на време док је премијер био Жан Клод Јункер, актуелни председник Европске Комисије.

"Судије не могу да нас убеде да по актуелним законима, европским директивама и правној пракси нема заштите за узбуњиваче. То је неприхватљиво. Мора да се активира законска заштита узбуњивача", наводи адвокат узбуњивача Бернар Колин.

Нису заштићени, већ оптужени за крађу и повреду споразума о поверљивости са послодавцем. Претила им је казна од десет година затвора.

"Очекивао сам блажу казну. Осећам се и депресивно и борбено у исто време, јер не можемо да се помиримо са одлуком која има предрасуде према информација", каже узбуњивач Антоан Делтур.

Документа су објављена први пут 2012. године на француском јавном сервису у сарадњи са Би-Би-Сијем. У жижу је доспео две године касније. Новинар оптужен да је прекорачио овлашћења је ослобођен.

"Ово је порука којом треба да буду затрашени будући узбуњивачи и у Луксембургу и другде. Наставићете да будете криминализовани иако радите супротно сопственом интересу ради општег добра", сматра адвокат узбуњивача Вилијам Бурдон.

За Рафаела и Антоана и све будуће узбуњиваче није све изгубљено – имају рок од 40 дана да се жале на пресуду. "Лукс ликс" је највеће откриће о пореским диловима пре сада чувених "Панамских папира".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво