Рахој "екстремно против" преговора са Шкотском

Шпанија се противи преговорима са било киме, осим са Уједињеним Краљевством, поручује премијер Маријано Рахој.

Председник Француске Франсоа Оланд и премијер Шпаније Маријано Рахој рекли су  да не постоји могућност да Европска унија води било какве преговоре са Шкотском о могућем учлањењу.

"Верујем да су сви снажно против тога. Ако одлази Велика Британија, одлази и Шкотска", рекао је Рахој.

Шкотска премијерка Никола Стерџон данас је у Бриселу разговарала са више званичника Европске уније у покушају да на неки начин заштити интересе Шкотске после одлуке да Британија напусти ЕУ.

Поновила је да ће покушати да издејствује нови референдум о независности и истакла да је у овом тренутку најважније да се испитају све могућности за останак Шкотске на заједничком европском тржишту.

Рахој је на конференцији за медије после самита лиера ЕУ изјавио да жели "јасно да поручи да Шкотска нема надлежности да преговара са Европском унијом".

"Шпанија се противи преговорима са било киме, осим са Уједињеним Краљевством. Ја сам екстремно против тога, сви наши уговори су екстремно против тога, а верујем да су и сви остали екстремно против тога. Ако иде Уједињено Краљевство, иде и Шкотска", рекао је Рахој.

Шпанија је била велики противник референдума о независности Шкотске, који је организован прошле године, пре свега због опасности да се исти сценарио понови у Каталонији.

Став шпанског премијера подржао је Оланд, који је поручио да ће Европска унија преговарати са Уједињеним краљевством, али не и са његовим деловима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се