Паризијен: Променом војне стратегије Француска није успела да спречи нападе

Француска је прошле године променила војну стратегију и почела нападе из ваздуха у Сирији због забринутости да је џихадиста Абделхамид Абауд месецима пре новембарских напада у Паризу планирао да изведе напад на један концерт и узме таоце, навео је француски лист "Паризијен".

Позивајући се на податке француских и белгијских служби, Паризијен је пренео да су власти у више наврата безуспешно покушале да ухвате Абауда кога је неколико европских обавештајних служби сматрало великом претњом пре напада 13. новембра у Паризу.

Абауд је убијен у полицијској рацији пет дана после терорисчких напада организације Исламска држава. Већина од 130 жртава напада били су таоци у париској концертној дворани "Батаклан".

Они који су преживели нападе и породице жртава обележавају шест месеци од смртоносног насиља у Паризу, које је потресло Француску где је тада уведено ванредно стање које је и даље на снази.

Француска је претходно била под опрезом због напада на редакцију сатиричног француског листа Шарли ебдо и јеврејског супермаркета током јануара 2015, у којима је убијено 17 особа.

Паризијен је пренео да су власти до септембра 2015. године идентификовале повезаност Абауда са спреченим нападима на један воз и цркву, а сумњало се да планира један велики напад.

У извештају дневника је наведено да је један сведок рекао да је Абауд затражио од њега да нађе неки концерт или неку другу лаку мету с много људи, с циљем да узме таоце и погине борећи се против полицајаца.

Француска се 2014. године придружила коалицији коју САД предводе против Исламске државе у Ираку, али не и у Сирији. Председник Франсоа Оланд је променио тактику септембра 2015. године када је Француска почела нападе из ваздуха у Сирији како би спречила опасност од напада на свом тлу.

Паризијен наводи да је одлука подстакнута подацима о Абауду, као и да је мета француског напада 27. септембра у сиријском граду Деир ез Зор био његов камп за обуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се