"Политико": Геј конзервативац наследник Ангеле Меркел?

Млади немачки конзервативац и декларисани хомосексуалац Јенс Шпан могао би да буде решење за највећи проблем Хришћанско-демократске уније – шта радити када "истекне време" немачкој канцеларки Ангели Меркел, пише "Политико".

Шпан, који је своју кредибилност изградио озбиљном политиком у области финансија и здравства има потенцијал да заустави "старење" странке и, истовремено, очува задовољство међу њеним "конзервативним језгром".

Шпан одговара и конзервативцима и прогресивцима јер инсистира на томе да имигранти прихвате вредности попут толеранције, додаје лист.

ЦДУ, такође, покушава да повећа своју привлачност међу младима, који прихватају прогресивне идеје Меркелове као што су укидање обавезног служења војног рока, напуштање коришћeња нуклеарне енергије и отворена политика према избеглицама из Сирије.

Истовремено, странка настоји да заустави губитак десничарских гласача који све више дају подршку антиимиграционој Алтернативи за Немачку.

ЦДУ и њена баварска "сестринска партија" ЦСУ имају најнижу подршку грађана у претходне четири године, показују резултати анкета из априла ове године.

Конзервативни критичари оптужују Меркелову да је странку одвела сувише улево својом миграционом, енергетском и социјалном политиком.

"Иако нема много сумње да ће Ангела Меркел тражити нови четворогодишњи мандат на савезним изборима 2017. године, неке млађе звезде ЦДУ пажљиво истичу себе као конзервативне алтернативе", додаје Политико.

Неименовани извори из ЦДУ тврде да Меркелова сматра Шпана "гласним и самоувереним до тачке дрскости".

С друге стране, министар финансија Немачке Волфганг Шојбле (73), чији је Шпан заменик, не мари за његову "агресивну природу" и, између осталог, цени његову добру припремљеност за састанке, додају патијски извори.

Шпану сигурно не недостаје амбиције да једног дана покуша да стигне на врх, оцењује Политико.

Шпан се придружио омладинском крилу ЦДУ са 15 година, а кандидовао се за Бундестаг седам година касније и добио место посланика.

У интервјуу, који је у то време дао, рекао је да "планира да се попне све до чела Берлина".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво