Француској влади изгласано поверење, демонстрације у Паризу

Влади премијера Француске Мануела Валса изгласано je поверење пошто су гласање тражили конзервативци због спорних реформи у области рада. Истовремено су десетине хиљада демонстраната протестовале на улицама великих градова незадовољне реформама.

Француска влада је одлучила да упркос свакодневним протестима искористи посебну меру и предложени закон и реформе усвоји без гласања у доњем дому парламента, преноси АП.

У говору посланицима Валс је рекао да је поносан на закон о раду јер ће он помоћи социјални прогрес, преноси АП.

Новим законом о раду предвиђене су веће слободе за послодавце у погледу утврђивања радног времена и отпуштања радника као технолошких вишкова, а противници тврде да ће то погоршати права запослених, нарочито младих.

Аналитичари су оценили раније да ће француска влада "преживети" данас али је нацрт закона о раду продубио несугласице унутар владајуће Социјалистичке партије и додатно смањио популарност Оланда. 

Према речима председника Оланда, нови закон је јаснији за послодавце, а синдикатима ће бити загарантована већа овлашћења у колективним преговорима.

У међувремену, протест у Паризу је протекао углавном мирно, али полиција је употребила сузавац против неколицине насилних демонстраната.

Сличних протеста је било је и у Марсеју и у Нанту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се