Стратфор: Након напада угрожени Шенген и споразум са Турском

Напади у Бриселу имаће дубок утицај на ЕУ, а неке од могућих последица су угрожавање шенгенске зоне слободног кретања, довођење у питање споразума са Турском о миграцијама и веће ангажовање у конфликтним зонама.

Како се наводи у анализи објављеној на сајту Стратфора, први исход напада у Бриселу биће нова рунда дебате о граничним контролама у ЕУ, посебно у зони Шенгена.

То питање је постало посебно актуелно након напада у Паризу због чега су Француска и друге земље појачале контроле, наводи се у анализи уз подсећање да је план Европске комисије да се мере контрола укину до краја 2016. године.

"Међутим, укидање контрола ће бити веома тешко услед најновијих напада и још напада који би могли уследити", наводи се у анализи Стратфора.

Више влада Западне Европе ускоро ће најавити нове безбедносне прописе, појачане контроле ратника који се враћају из сукоба на Блиском истоку и у северној Африци, повећану размену информација безбедносних служби, а поново ће се покренути и дискусије о начинима борбе против тероризма у земљама нестабилности и сукоба попут Либије и Сирије, истиче се у анализи.

"Европљани ће постати вољнији да допринесу коалицији против Исламске државе, уз могуће више оружја и обуке за ирачку војску и курдске борце, као и повећано слање борбене авијације и учешће у НАТО мисијама надзора у Турској", наглашава се у анализи.

Додаје се и да би могао бити доведен у питање и нови споразум ЕУ и Турске, упркос томе што је појачана свест о тероризму и потреби контроле спољних граница додатно оправдање за ближу сарадњу са Турском.

"Напад би могли и поново да потпире антимуслиманске ставове у Европи и повећају захтев јавности владама ЕУ да не одобре безвизна путовања за грађане Турске, што је кључни услов Анкаре за сарадњу у питањима миграција", наводи се у анализи.

Као последица антимуслиманских ставова повећаће се и подршка националистичким странкама, што се већ бележи.

Избори су у 2017. години планирани у Француској и у Немачкој и могуће је да ће традиционалне странке, под притиском националистичких конкурената, преузети неке елементе њихових платформи, а слично се може очекивати и у неким земљама северне Европе, попут Холандије и Шведске које имају релативно јаке националистичке покрете.

"Политичке партије и групе које желе да Велика Британија изађе из ЕУ такође би могле да искористе скоре терористичке нападе да оправдају већу изолацију од Континента", наводи се у анализи.

Стратфор тврди и да ће напади утицати на европске привреде, али само на краћи рок.

Како се наводи, део становништва у Белгији и Западној Европи уопште могао би да одлучи да избегава путовања и места на којима се окупља много света попут кафеа и тржних центара, што ће привремено утицати на домаћу потрошњу и туризам.

"Ако се гледа даље од националне политике и економије, напади ће дугорочно гледано утицати на само ткиво ЕУ", закључује се у анализи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара