Могерини: Спречити врући рат Турске и Русије

Висока представница Европске уније Федерика Могерини упозорила је да рат у Сирији и сукоби на подручју Турске прете да прерасту "не у хладни, већ у врући рат" Турске и Русије.

Могеринијева је у расправи о спољној и безбедносној политици у Спољнополитичком одбору Европског парламента истакла да је у општем интересу да се тамошња затегнутост смањи, као и да ЕУ на томе ради.

Главна тема расправе била је избегличка криза, али и сукоби у Сирији и напори да се разбије терористичка исламистичка парадржава.

Могеринијева је оценила да је у решавању избегличке кризе коначно допрло до свести неких чинилаца да појединачна национална решења не делују, већ да то мора бити усаглашено деловање свих чланица и тела Уније.

На питање посланика какав истински учинак може имати НАТО у помагању чланицама Уније да се заустави шверц миграната у мору између Турске и Грчке и опаску да све говори да је "НАТО тамо много више да пази на присуство Русије", висока представница је узвратила да ће механизмом сарадње који се утврђује, бродови и авиони НАТО-а помагати осматрањем и откривањем пловила са мигрантима које кријумчари пребацују са турске обале.

Такође, Могеринијева је нагласила да је кључно уклонити узроке масовне имиграције у Сирији и на северу Африке.

Висока представница ЕУ је рекла да се у Сирији мора избећи да тамошњи сукоб прерасте у рат страних сила.

Замољена да објасни има ли примирје у Сирији, који су договорили САД и Русија, изгледе да доведе до формирања нове власти уз учешће и владе у Дамаску и опозиције, Могеринијева је рекла да иако постоје различита виђења у сиријским политичким снагама око природе нове владе, политички дијалог сада први пут "изгледа да може кренути".

Став ЕУ је да сиријски председник Башар ел Асад не може бити део будуће власти у Дамаску, сматра Могеринијева.

Висока представница ЕУ је додала да мировни план подржавају САД, Русија, ЕУ, Иран, Саудијска Арабија, Турска, као и да он садржи уставне промене у Сирији, реформе, изборе, програм транзиције уз укључивање сиријских политичара избеглих у иностранство, тако да то може довести до промене режима у Дамаску.

Више посланика је поставило питање непријатељског става Анкаре према Курдима, иако се они на терену у Сирији боре против терориста Исламске државе, на шта је Могеринијева одговорила да је ту реч о унутрашњем турском питању, као и да ЕУ оштро осуђује тероризам и да је њен став да је Радничка партија Курдистана терористичка формација.

Истовремено, ЕУ мисли да начин решавања курдског питања унутар Турске могу бити само политички преговори, нагласила је шефица европске дипломатије.

Међутим, намеће се и регионално питање Курда у Ираку и Сирији, а ЕУ не подржава никакав сепаратистички план, подвукла је Могеринијева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара