Соботка: Очекујем затварање балканске избегличке трасе до лета

Чешки премијер Бохуслав Соботка изјавио је у Прагу да ће балканска траса за избеглице бити затворена током ове године, нада се до лета, а ако мигрантски талас до 7. марта не успеју да прикоче Грчка и Турска, Европска унија мораће, каже, да запуши балканску трасу негде другде.

"Имамо релативно кратак рок да проценимо како се развија ток миграције. Уколико ти бројеви не буду изгледали добро, уколико се буду погоршавали, време је да се договоримо о даљим мерама које ће регулисати миграцију и зауставити нелегалну миграцију", рекао је Соботка новинарима.

Соботка је упозорио да ако балканском трасом и даље буду стизале хиљаде избеглица све земље на путу ће почети да се понашају као Аустрија која је одредила дневне квоте избеглица.

"Уколико се осетно не смањи број избеглица мораћемо да поступимо као Аустрија, значи да ограничимо број избеглица. Свака миграцијска политика мора да има своја правила и лимите. Можемо да примимо само онолико колико умемо да интегришемо", рекао је чешки премијер.

Соботка је нагласио да Европска унија и ако затвори балканску трасу мора да помогне Грчкој да не остане препуштена сама себи са избеглицама.

"Морамо да се усредсредимо на Западни Балкан. Да затворимо те трасе на Западном Балкану и да помогнемо Грчкој да не остане у томе усамљена. Уколико то не учине Турска ни Грчка а ми имамо могућност да затворимо трасу на Западном Балкану онда после тог самита (7. марта) то морамо да учинимо", рекао је Соботка.

Чешки премијер додао је да иако очекује затварање балканске трасе, како се нада најдаље до лета, то не значи да ће избеглице одустати од покушаја да допру до Европе али другим путевима, преко Русије и Украјине и зато би ЕУ морала да се позабави заштитом целе спољашње границе Уније.

Земље Вишеградске четворке су се на самиту у Прагу 15. фебруара договориле да од ЕУ захтевају да се пред избеглички талас постави резервна граница на границама Македоније и Бугарске са Грчком уколико Турска и Грчка хитно не спроведу договорене и обећане мере да се прикочи избеглички талас с Блиског истока.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара