Француска: Наставља се мисија против ИД, чланице ЕУ понудиле војну помоћ

Француски посланици изгласали су продужење мисије ваздушних удара против Исламске државе у Сирији. министар одбране Жан Ив Ле Дриан рекао да су све чланице ЕУ понудиле Паризу "директну или индиректну" војну помоћ.

Продужење мисије подржало је 515 посланика, четворо је било против, а 10 је било уздржано.

"Све чланице ЕУ, њих 27, одлучило је да подржи Француску у облику директне или индиректне војне подршке нашим операцијама ван земље", рекао је Жан Ив Ле Дриан не прецизирајући конкретно природу те помоћи.

Немачка је раније саопштила да ће упутити 650 својих војника у Мали док је Кипар ставио на распологање Француској своју војну базу.

После терористичких напада 13. новембра у Паризу у којима је погинуло 130 особа, француски председник Франсоа Оланд је упутио званичан апел свим земљама Европске уније на солидарност позивајући се на клаузулу уговора о ЕУ према којој земље чланице треба да помогну једна другој у случају да је једна од њих жртва агресије.

Валс је поновио да је Француска у рату са Исламском државом.

"Нема алтернативе - морамо уништити Исламску државу", рекао је Валс, пренео је АФП.

Валс је додао да су француски авиони извели више од 300 напада против џихадиста.

Оланд: Сви морамо да радимо на смиривању ситуације

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да светске силе морају да сарађују да би спречиле даље погоршање односа између Русије и чланице НАТО Турске, након што су турске снаге обориле руски авион.

"Сви морамо да радимо на смиривању ситуације", рекао је Оланд на заједничкој конференцији за новинаре са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која је у посети Паризу.

ЕУ мора да пружи додатну подршку Турској по питању збрињавања избеглица који беже из ратних подручја, пренео је Ројтерс.

Меркел је рекла да тај инцидент не би требало да утиче на дипломатске напоре за решавање сиријске кризе, навео је Тас.

Немачка канцеларка је раније на главном тргу у Паризу одала пошту убијенима у нападима 13. новембра, где је положила белу ружу, навео је АП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара