НАТО апелује на мир после обарања авиона

Генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг наводи да Aлијанса стоји уз своју савезницу Турску после обарања руског војног авиона, али је такође позвао обе стране да покушају да ублаже кризу.

Јенс Столтенберг је, после хитне седнице Савета НАТО-а на захтев Анкаре, рекао да очекује даље контакте Анкаре и Москве, нагласивши да ће НАТО наставити да помно прати развој збивања на југоисточној граници НАТО-а и позвао на успостављање механизама да се овакви инциденти не понове.

Истакао је да се процене околности обарања руског авиона које су током дана дали неки атлантски савезници поклапају с извештајима које је НАТО-у дала Турска која тврди да је оборени руски војни авион повредио турски ваздуши простор, што Москва пориче.

Генерелни секретар НАТО је подвукао да је "заједнички непријатељ" против кога се треба борити Исламска држава и додао да је Русија делом своје војне ударе усмерила на делове Сирије где снага тих исламских екстремиста нема.

На питање новинара како ће реаговати НАТО ако се ситуација између Турске и Русије заоштри, Столтенберг је подвукао да је "НАТО јасно позвао на смиривање и смањивање затегнутости".

"Ова ситуација све нас позива да будемо опрезни и да сви допринесемо смањивању заоштрене ситуације и зато поздрављамо даље контакте између Москве и Анкаре којих је већ било", казао је челник НАТО-а.

Алијанса ће, према његовим речима, поздравити нове контакте да би се избегли нови инциденти, али и с циљем да се настави с радом на развоју и јачању механизама како би се такве ситуације избегле убудуће.

Столтенберг је рекао да се унутар НАТО-а разматра како израдити боље мере за транспарентност, предвидивост и смањење опасности, "јер се морају избећи такве врсте инцидената које измичу контроли".

"А то је врста инцидената с којима се у новој безбедности ситуацији суочавамо дуж НАТО граница и зато подвлачим важност транспарентности, предвидивости и мера за предупређење опасности", рекао је Столтенберг.

На питање како гледа на могућност НАТО савезника да сарађују с Русијом у Сирији, Столтенберг је узвратио да "заједнички непријатељ мора бити Исламска држава и ја бих дао добродошлицу свим напорима за борбу против Исламске државе".

"Важно је да се сви ми, укључујући Русију, руководимо свеукупним циљем да се нанесе пораз Исламској држави, а оно што смо видели јесте да је већина руских напада била усмерена на циљеве у деловима Сирије где нема Исламске државе", рекао је Столтенберг.

"Отуд поздрављамо све напоре за битку против Исламске државе Ирака и Сирије јер је то наш заједнички непријатељ", додао је први човек НАТО-а.

Столтеберг је рекао да је и раније изразио забринутост због војних акција Русије близу НАТО граница. "То наглашава нужност да се нађу механизми да се то убудуће избегне", додао је шеф Алијансе.

Поновио је да је НАТО солидаран с Турском и да подржава територијалну целовитост Турске као савезника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара