Нове рације у Белгији, ухапшено још пет особа

У пет нових рација у Бриселу и Лијежу ухапшено још пет особа, саопштиле су белгијске власти. Трећи дан заредом у Бриселу су на снази ванредне безбедносне мере.

Након јучерашњих рација, извршено је још пет рација на подручју Брисела и пет на подручју Лијежа и приведено је још шест особа, наводи се у саопштењу канцеларије државног тужиоца.

У саопштењу се наводи и да сумњиви БМВ уочен у близини Лијежа, за који су медији спекулисали да се у њему налазио одбегли терориста Салах Абдеслам, осумњичен за учешће у нападима у Паризу 13. новембра, нема везе са актуелном истрагом.

Полиција је претресала станове осумњичених у градским четвртима Моленбек, Жет, Форе, Скарбек, Волуве Сен-Ламбер и Андерлехт.

Од недеље је у Белгији у антитерористичким рацијама приведена укупно 21 особа, а у Бриселу су већ трећи дан на снази ванредне безбедносне мере.

Бриселски метро, музеји и школе, као и многе продавнице и биоскопи ће и данас остати затворени у тој иначе ужурбаној престоници Европске уније, а многи запослени ће радити од куће.

Испод велике божићне јелке на бриселском Великом тргу паркирано је оклопно војно возило.

Белгијски премијер Шарл Мишел изјавио је да ће у Бриселу, граду од 1,2 милиона становника, остати на снази четврти степен опасности, што значи да постоји претња од "озбиљног и непосредног терористичког напада".

"Оно чега се бојимо је напад сличан ономе у Паризу, који би на више локација истовремено могло да изврши више људи", истакао је Мишел на конференцији за штампу.

Белгијски министар унутрашњих послова Жан Жамбон рекао је за радио РТЛ да Брисел ипак не диже у потпуности руке од живота.

"Осим што не раде метро и школе, живот у Бриселу се наставља, јавни сектор данас функционише, а многе компаније раде", рекао је Жамбон.

Белгијске власти ће поново разматрати безбедносну ситуацију у земљи и одлучити да ли да задрже тренутни ниво опасности.

Белгија је у центру истраге париских напада, пошто су у том граду живела двојица бомбаша-самоубица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво