Читај ми!

Ердоган одао почаст погинулима у експлозији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган јутрос је одао почаст погинулима у Анкари, на месту где је извршен двоструки бомбашки напад, истовремено покушавајући да скрене пажњу са наводних сигирносних пропуста у најсмртоноснијем нападу у тој земљи, јавља АФП.

Заједно са финским колегом Саулијем Нинистом, Ердоган је положио венац испред градске железничке станице где су два бомбаша самоубице у суботу изазвала експлозије на мировном скупу прокурдских и левичарских активиста, у којима је погинуло 97 људи, преноси Танјуг.

Влада је саопштила да је Исламска држава главни осумњичени за напад, у којем је рањено више од 500 лица. Бомбашки напади су подигли политичке напетости, пошто се Турска припрема за изборе 1. новембра, па је поларизација у земљи већа него икад.

Ердоган је признао да је било сигурносних пропуста, али је рекао да ће нихова величина бити разјашњена касније. Он је наредио истрагу о бомбашким нападима на највишем нивоу.

Због сигурносних пропуста који су омогућили двоструку експлозију у Анкари, отпуштена су три врховна шефа полиције, саопштило је турско Министарство унутрашњих послова.

У саопштењу се наводи да су отпуштени шефови полиције у ширем подручју Анкаре, као и шефови обавештајне и службе јавне безбедности, преноси АФП.

Премијер Ахмет Давутоглу је на конференцији за новинаре у Истанбулу рекао да је могуће да су и Исламска држава и Радничка партија Курдистана имале улогу у бомбашким нападима у Анкари, преноси Танјуг.

Истрага у вези са два самоубилачка бомбашка напада се, како је рекао Давутоглу, "продубљује", пренео је Ројтерс.

У међувремену, турске власти ухапсиле су две особе, за које се тврди да су повезане са забрањеном Курдистанском радничком партијом (ПКК) под сумњом да су "знале унапред" за нападе у Анкари.

Ухапшени су оптужени да су унапред знали за бомбашки напад и да су ту информацију изнели девет сати пре напада на Твитеру, јавља АФП позивајући се на неименованог функционера министарства унутрашњих послова, пренео је Танјуг.

"Ово је нова истрага," рекао је извор француске агенције и истакао да се испитује како су унапред могли да знају о нападима. Влада тврди да су те особе повезане са ПКК-ом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара