Читај ми!

Ватикан дискретно, Палестина с помпом подиже заставу у Њујорку

У петак ће у седишту УН први пут бити подигнуте заставе земаља посматрача – Ватикана и Палестине. И док Света столица није планирала никакву церемонију, Палестина планира да се њена застава завијори уз свечаност и присуство Махмуда Абаса.

Застава Ватикана биће подигнута први пут у седишту УН у Њујорку у петак, без церемоније, непосредно уочи првог говора папе Фрање у светској организацији, најавила је мисија Свете столице, преноси Бета.

Генерална скупштина УН је пре десет дана усвојила резолуцију којом се одобрава јединим двема земљама посматрачима које нису чланице УН – Палестини и Ватикану – да подигну своје заставе у седишту УН, равноправно као и остале 193 земље чланице.

Текст резолуције поднели су Палестинци у оквиру својих дипломатских напора да се њихова држава призна.

Света столица се на почетку дистанцирала од те иницијативе, мада је није осудила, и навела да нема намеру да подиже заставу Ватикана пре доласка папе. Међутим, променила је мишљење на молбу званичника УН, рекао је новинарима амбасадор Ватикана, надбискуп Бернардито Ауза.

Ауза је рекао да су се Света столица и секретаријат УН договорили да ће застава бити подигнута без церемоније у петак, запослени у УН ће подићи ту заставу истовремено кад подижу и све остале тог дана.

Званичници УН су сматрали да би посета папе била врло важан моменат за подизање заставе иако ми нисмо предвидели да то урадимо, рекао је надбискуп Ауза и додао да је онда секретаријат предложио да они то сами ураде без званичне церемоније, што је и прихваћено.

С друге стране, Палестинци су предвидели да своју заставу подигну уз церемонију, 30. септембра у присуству свог председника Махмуда Абаса и неких званичника.

Ауза ће присуствовати палестинској церемонији као представник Ватикана. Ватикан је признао палестинску државу 2013. године. Осам земаља, међу којима су САД, Израел, Канада и Аустралија гласале су против резолуције о застави, и осудиле то као симболични потез која не може да допринесе унапређењу мира.

Четрдесет других земаља, међу којима више европских (Немачка, Норвешка, Велика Британија) биле су уздржане. Француска, Русија и Кина су подржале резолуцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара