Татари блокадом против руске анексије Крима

Неколико стотина кримских Татара и активиста екстремистичког покрета "Десни сектор" прогласило је блокаду украјинске робе на полуострву Крим у знак протеста због припајања Крима Русији пре више од годину дана.

Бетонским баријерама демонстранти су спречили пролазак камионима ка Украјини, али путничка возила пролазе, преноси Бета.

Демонстранти који се жестоко противе руској анексији Крима, протестују и због кршења људских права на том полуострву.

"Наш циљ је окончавање окупације Крима и обнова тетироријалног интегритета Украјине", рекао је татарски посланик у украјинском парламенту Рефат Чубаров.

Кримски Татари траже да Русија ослободи украјинске политичке затворенике, међу којима су пилот Нађа Савченко и редитељ Олег Сенцов. Прошле године они су бојкотовали референдум о независности Крима, који је био увод у анексију.

Татари, етнички блиски Турцима, и углавном муслимани, колективно су депортовани са Крима у Сибир 1944. године за време совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Џугашвилија - Стаљина. За три дана тада је протерано више од 190.000 кримских Татара.

Почели су да се враћају у постојбину тек крајем 1980. са распадом Совјетског Савеза. У поређењу са остарелим руским становништвом, ово становништво брзо расте. Интеграција Татара је дугорочан проблем Кремља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се