Читај ми!

Пропала три израелска плана напада на Иран

Бивши израелски премијер и министар одбране Ехуд Барак обелоданио је да су израелски лидери планирали напад на Иран у последњих неколико година, али су одустали јер се нису сви сложили, објавили су израелски медији и "Њујорк тајмс".

Барак је својим биографима поверио да је Израел био близу напада на иранска нуклеарна постројења 2010, 2011. и 2012. године и зашто то није учињено, упркос његовој и жељи премијера Бењамина Нетњахуа да се изведе напад, судећи по деловима интервјууа које је синоћ објавио Канал два израелске телевизије, а пренси Танјуг.

Барак је рекао да су он и Нетанијаху били спремни да нападну Иран сваке од поменутих година али је у 2010. шеф израелске армије Габи Ашкенази оценио да Израел нема "оперативну способност".

Наредне године су се два кључна министра предомислила у последњем тренутку, а 2012. није био повољан тренутак због заједничке вежбе Израела и САД и посете америчког секретара за одбрану.

Он је истакао да су два министра, која су одустала од плана 2011. године, Моше Јаалон и Јувал Стајниц, сада највећи заговорници таквог потеза.

Канал 2 је објавио да је Барак настојао да спречи емитовање делова интервјууа и позвао се на војног цензора али је цензор одобрио и зато су емитовани.

Ипак Барак је за Њујорк тајмс потврдио да је аудио снимак аутентичан и да је дао ту информацију ауторима књиге "Барак: Ратови мог живота" Илану Кфиру и Данију Дрору, која је ове недеље објављена на хебрејском језику.

Израелски медији су обелоданили унилатералне планове у време када Израел лобира против нуклеарног споразума између Ирана и светских сила, на основу кога ће се нуклеарни програм Техерана уназадити у замену за ублажење санкција, наводи Асошијетед прес.

Израелска штампа пренела је да је Нетанијаху веровао да би напад ваљало извести пре него што Иранци изграде своја нуклеарна постројења довољно дубоко под земљом и практично онемогуће успешан удар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара