Палестински притвореник окончао штрајк глађу

Палестински притвореник Мухамед Алан, који је штрајкаво глађу више од два месеца, окончао je протест, дан након што је највиши израелски суд суспендовао његов притвор, изјавио је адвокат Џамил Катиб.

У среду је притвор био суспендован, пошто су лекари рекли да Алан има оштећење мозга, највероватније, услед недостатка витамина, преноси Танјуг.

Међутим, данас је доктор Хези Леви, из болнице Барзиалаи на југу Израела, рекао да се стање пацијента увелико побољшало и да је скинут са респиратора.

Израел је тврдио да је Алан члан Исламског џихада, што је он порицао. Та земља је њавила да ће га пустити у новембру ако оконча штрјак глађу.

За сада међутим није јасно какав је договор постигнут. Алан је у притвору био од новембра прошле године, без подизања оптужнице и без судског процеса.

У јуну је започео штрајк глађу у знак протеста због праксе такозваног административног притвора, која Израелу омгућава да држи пртвиоренике без суђења шест месеци и да тај рок неограничено продужава.

Данас је израелска војска разместила противракетни штит "гвоздена купола" близу Појаса Газе у очекивању могућих нереда на тој палестинској територији и на Западној обали и напада на Израел, ако Алан умре.

У јулу је у Израелу усвојен закон који омогућава да судија одобри присилно храњење затвореника у штрајку глађу, ако му је живот у опасности.

Пре него што је Алан пао у несвест у петак прошле недеље чинило се да ће бити први тест тог закона. Критичари закона истакли су да је то неетичко кршење права пацијента, равно тортури.

Израелско медицинско удружење апеловало је на лекаре да не сарађују, што представља изазов за Врховни суд.

Израел међутим истиче да је пракса административног притварања неопходна да се зауставе напади милитаната и да би подизање оптужнице открило обавештајну мрежу и довело животе у опасност.

Групе за људска права тврде да мера представља кршење процеса, који се мора повести и да би требало да буде примењена само у изузетним случајевима, јер је претерана.

Суд је најпре у среду најавио да се тестира ниво оштећења мозга које је Алан претрпео, истакавши да ће бити пуштен ако је неизлечиво.

Резултати МРИ тестова нису били јасни, јавио је после тога Асошијетед прес, док су израелски медији објавили да је оштећење непоправљиво.

Аланов адвокат Савсан Захер рекла је да ваља сачекати да би се тачно утврдило колико је оштећење мозга. Она је поздравила суспензију притвора, али је рекла да га је требало суспендовати пре него што је Алану мозак оштећен.

Овако се само показало да је админитративни притвор казнено средство против Палестинаца и Алан би требало да буде пуштен чак и ако је оштећење излечиво, јер је довољно дубоко да би га спречило да представља претњу, рекла је она.

Израел држи у административном прирвору 340 Палестинаца. У јулу је ставио тројицу младих израелских ултранационалиста у такав притвор у склопу обрачуна с јеврејским екстремизмом, што иначе ретко чини.

Израелски министар јавне безбедности Гилад Ердан рекао је у среду да би пуштање Алана охрабрило друге Палестинце да штрајкују.

Кадура Фарес, бивши посланик, који предводи палестинско удружење затвореника, рекао је да је 20 притвореника покренуло симболичан штрајк глађу у знак солидарности с Аланом, али је додао да не верије да ће они наставити протест.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара