Читај ми!

Русија, хапшења због продаје забрањеног европског сира

Руска полиција је разбила међународну мрежу и ухапсила шест особа осумњичених да су умешани у производњу забрањеног сира у вредности од 30 милиона долара. У Русији је за десетак дана уништено око 900 тона хране, што је отворило дилему треба ли забрањену храну спаљивати или је делити сиромашнима.

Руска полиција је разбила међународну мрежу и ухапсила шест особа осумњичених да су умешани у производњу забрањеног сира у вредности од 30 милиона долара, преноси Бета

Полиција је саопштила да је разбијена мрежа која је испоручивала производ направљен од сиришта чији је увоз у Русију забрањен.

На производ је стављана фалсификована етикета познатих страних произвођача сира, а затим је продаван у ланцима супермаркета и дистрибутивним центрима у Москви и Санкт Петербургу.

Русија је прошле године забранила увоз сира и других пољопривредних производа из западних земаља које су Москви увеле санкције због спора око украјинске кризе.

Пошто је та забрана у великој мери кршена, Русија је почела да уништава тоне хране која је нелегално увезена.

Према подацима пољопривредне инспекције, у складу са указом Владимира Путина од 6. августа, уништено је 550 тона воћа и поврћа и 321 тона меса и месних производа, рибе, живине и сирева. Притом је 576 килограма хране чији је увоз забрањен пренесено у ручном пртљагу.

Руско тужилаштво је отворило "врућу линију" како би грађани могли да их обавесте у увозу и продаји забрањених прехрамбених производа.

Медији свакодневно извештавају о подвизима локалних служби пољопривредне инспекције широм Русије односно заплени и уништавању меса из САД, месних прерађевина из Португалије и Мађарске, млечних производа из Немачке и Летоније, рибе из Норвешке и Данске, воћа и поврћа из Пољске.

Све то је пронађено у продавницама и на пијацама и, пред камерама, у складу са унапред утврђеном процедуром, уз записник, уништено булдожерима или спаљено у пећима.

Снимак апсурдне акције полиције када је запленила а потом булдожером уништила три замрзнуте гуске из Мађарске пронађене у једној сеоској продавници у републици Татарстан, изазвао је на друштвеним мрежама подсмех и убрзо постао хит.

Инспекција је, међутим, морала да казни надлежне јер су гуске смрвљене булдожером на сметлишту, а не спаљене у специјалним пећима, како је предвиђено прописима.

Руска невладина организација "Друштво за заштиту потрошача" тим поводом је затражила од Путина и премијера Дмитрија Медведева да прецизирају како треба правилно уништавати гуске.

Додаје да "одговорни потрошач – патриота" пошто нема булдожер ни полигон за правилно одлагање отпада не може да сам реши проблем.

Заменик начелника пољопривредне инспекције за Републику Татарстан Јевгениј Иванов рекао је радију Говори Москва да је у Татарстану направљена грешка јер се булдожер користи само за уништавање пољопривредних производа, док се месо мора спаљивати.

Истраживање независног "Левада центра" показало је да се 48 одсто грађана противи одлуци Кремља о уништавању производа из земаља против којих су уведене контрасанкције. Они се истовремено залажу да се храна не уништава већ дели сиромашнима, дечјим домовима, болницама, социјалним установама.

Министар пољопривреде Александар Ткачов каже да то међутим није могуће, јер ти производи могу да штете здрављу и да држава не жели да жртвује здравље грађана.

"Ако се ти производи буду делили, где је гаранција да неће бити корупције", објашњава Ткачов.

Руски комунисти су чак предложили закон којим би забрањену храну уместо да је уништавају делили сиромашнима, или становницима у источној Украјини, са чиме се слаже и Руска православна црква.

У исто време, Руси, који су упркос економској кризи и девалвацији рубље успели да овог лета отпутују у иностранство, забринути новостима о одузимању хране на граници, пре свега пршуте и сира, на друштвеним мрежама активно постављају питање колико се може пренети преко границе.

"Колико сира и пршуте се може понети са одмора у иностранству да не би било проблема са царином", један је од наслова у руским дневним новинама.

Представници пољопривредне инспекције се правдају да није реч о одузимању забрањених производа на граници, већ да производи морају бити фабрички упаковани и да свако има право да унесе по пет килограма сира и пршуте.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се