Читај ми!

Јапанске војне вежбе на Фуџију

Војска Јапана покренула је маневре који се сваке године одржавају на планини Фуџи, а у војној вежби учествује око 2.300 војника. На вежбама које се одвијају на подножју најпознатијег вулкана у Јапану, учествује 80 тенкова, 60 топова и 20 хеликоптера.

Војне вежбе ће трајати четири дана, а доступне су широј јавности, преноси Танјуг.

Јапански парламентарни одбор усвојио је половином јула предлог закона којим би се проширила улога јапанске војске, за шта се залагао владајући блок премијера Шинза Абеа упркос протестима опозиционих посланика и грађана.

Абеова влада претходно је усвојила нову безбедносну политику с реинтерпретацијом Устава земље после Другог светског рата који је дозвољавао војсци Јапана да користи војну силу искључиво за самоодбрану.

Предложеним законом, Јапану се такође дозвољава да брани нападе на његове савезнике - концепт који се назива колективном самоодбраном.

Истовремено с маневрима у Јапану, неколико десетина хиљада војника Јужне Кореје и САД почело је јуче заједничке војне вежбе, симулирајући инвазију Северне Кореје на Сеул, упркос претњама Пјонгјанга који је те вежбе оценио као "објаву рата".

Ти маневри, који ће трајати до 28. августа, представљају компјутерску симулацију у којој учествује 50.000 војника из Јужне Кореје и 3.000 Американаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се