Читај ми!

Исламска држава: Одсецање главе као свадбени поклон!

Лидер Исламске државе Абу Бакр ел Багдади дозволио је једној жени, која је верски судија, да одсече главу другој жени на име свадбеног поклона, рекла је некадашња припадница те екстремистичке групе британском листу "Дејли мејл".

Саговорница британског листа описала је да је судија за шеријат која је изгубила мужа у борби и потом, према закону Исламске државе, морала да се поново уда, затражила је да убије неку "неверницу" као поклон за венчање, преноси Танјуг.

Ел Багдади јој је, каже бивша чланица Исламске државе, испунио жељу, мада је инсистирао на правилу да она може да узме живот само другој жени, пошто су у Исламској држави "мушке" и "женске" ствари строго одвојене.

Жена која је дала изјаву за Дејли мејл наводи да је радила за женске судије у суду Исламске државе у сиријском граду Мајадину, пре него што је побегла од зверских злочина те групе, а последња за коју је радила је одабрана као "неверница" којој ће бити одсечена глава.

"Једна од судија, Тунишанка Роа Ум Хотаба ел Туниси, тражила је од емира да јој одобри да одсече главу некој 'неверници' као поклон за свадбу, а у то време је моја судија Ум Абдулах оптужена за шпијунажу у корист саудијске обавештајне службе", прича саговорница британског листа.

Према њеним речима, казне за жене које одређују судови Исламске државе иду од новчаних казни за ношење "неисламске" одеће и бичевања, преко пребијања због разговора са странцима, до одсецања удова због крађе, каменовања до смрти за прељубу и одсецања главе за издају.

"Једна жена је тако ухапшена због тога што је разговарала са мушкарцем у продавници, иако је то био њен муж. Изведена је пред египатског судију (која је жена), која ју је осудила на стравично пребијање. Бичевана је као животиња са 80 удараца, на главном тргу пред свима, а када је њен муж доказао да је то његова супруга, било је прекасно", сећа се она.

Као још један пример зверстава које чини Исламска држава, бивша чланица те организације описује како је једна девојка осуђена на смрт због шпијунаже само због тога што се у телефонској поруци преко апликације "Вот'с ап" пожалила својој сестри, која живи у Дамаску, на живот у Исламској држави.

"Рекли су да је повезана са режимом (сиријског председника Башара ал) Асада, да је шпијун. А она је само говорила истину", истиче она.

Некадашња чланица Исламске државе је, како каже, током две године, колико је радила у тамошњем суду, била очевидац "небројених бичевања и батина", а сећа се и три случаја ампутације удова и једног обезглављивања, које су извели добровољци Исламске државе на главном тргу.

Поред тога, како наводи, Исламска држава користи децу као обавештајце које патроле те организације, такозване Хизбе, плаћају да би шпијунирали другу децу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара