Читај ми!

Смртна казна за Гадафијевог сина

Суд у Либији осудио је на смрт сина бившег либијског лидера Муамера Гадафија, Сеифа ел Ислама. Смртну казну добило је још осам од 37 званичника некадашњег режима који су оптужени због улоге коју су имали током побуне 2011. године.

Међу оптуженицима којима је суд, у телевизијском преносу, изрекао смртну пресуду због ратних злочина су, поред Сеифа ел Ислама Гадафија, и бивши премијер Ел Багдади ел Махмуди, као и шеф обавештајне службе из Гадафијевог времена Абдулах Сенуси, а казна ће бити извршена стрељањем, пренеле су агенције.

Укупно 37 оптужених терети се за злочине који укључују убијање и саучесништво у подстицању на силовање током побуне 2011, као и отмице, саботажу и утају јавних средстава, преноси Танјуг.

Сеиф ел Ислам није био присутан у судници, већ је исказ дао путем видео-линка, пошто га локална милиција, бивша побуњеничка група, од 2011. године држи у притвору у граду Зинтану, одбијајући захтеве владе у Триполију, коју не признаје, да га изручи ради суђења.

Ухапшен је у новембру 2011. године, убрзо након што су његовог оца убили побуњеници, у тренутку када је покушавао да побегне из Либије, наводи Раша тудеј.

Суђење, које је почело у либијској престоници у априлу прошле године, критиковале су организације за заштиту људских права, а било је праћено и нерешеним спором са Међународним кривичним судом у Хагу због јурисдикције у случају Сеифа ел Ислама.

Међународни кривични суд у Хагу оптужио је Гадафијевог сина за злочине против човечности, подсећа АП.

Либија је запала у хаос откако је Муамер Гадафи збачен и убијен пре четири године, а сада је дубоко подељена између изабраног парламента и владе која је ограничена на исток земље и има мала овлашћења на терену и, са друге стране, владе на западу коју подржава исламистичка милиција и која има контролу над Триполијем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара