Читај ми!

Јужна Кореја спречила слање памфлета у Северну Кореју

Јужнокорејска полиција је спречила неколико десетина активиста да пошаљу око 30.000 пропагандних памфлета на територију Северне Кореје након што их је та држава упозорила да ће се суочити са последицама уколико се слање памфлета настави.

У памфлетима, прикаченим за балоне пуњене хелијумом, критикује се владајућа севернокорејска династија Ким, преноси АФП.

Недалеко од границе две земље, стотине полицајаца спречило је активисте да пошаљу памфлете и приморало организаторе да обуставе акцију.

"Говорили су да је опасно. Нисмо сагласни са тим ставом, али нисмо желели да им се физички супротставимо", рекао је главни организатор слања памфлета Кои Ву Вон, а преноси Танјуг.

Додао је да ће крајем недеље поново покушати да пошаљу памфлете, али није желео да открије локацију са које планирају да то ураде.

Конзервативни активисти већ годинама шаљу памфлете преко границе због чега се суочавају са критикама Пјонгјанга, који прети осветом. Тако је прошле године дошло до кратке размене ватре на граници између две земље након што је из Северне Кореје гађан балон са пропагандним материјалом.

Северна Кореја тражила је од јужнокорејске владе да забрани слање памфлета, али је Сеул одбио да то учини наводећи да активисти имају права да покажу и шире своје мишљење.

Полиција је, ипак, спречила неколико пошиљки не желећи да доводи у ризик животе локалног становништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара