Читај ми!

Турска гранатирала курдско село у Сирији, рација у Анкари

Тенкови турске војске гранатирали су током протекле ноћи село које под контролом држе курдске снаге на северу Сирије. Рањена су најмање четири борца која се заједно са Курдима боре против Исламске државе. Званичници у Анкари демантују да су нападнути Курди, истичући да они нису њихова мета. У међувремену, ухапшено је најмање 15 особа због тероризма.

Агенција Анадолија је јавила да је турска полиција јутрос извела рацију у предграђу Анкаре и привела најмање 15 особа осумњичених за везе са Исламском државом, међу којима има и страних држављана, преноси Танјуг.

"Гранате које су испалили турски тенкови пале су на село Зур Магхар, које контролишу Јединице за заштиту курдског народа (ЈПГ)", саопштила је Сиријска опсерваторија са седиштем у Лондону, истичући да је реч о најозбиљнијем нападу Турске на области које контролишу Курди током сукоба у Сирији, преноси АП.

Директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман прецизирао је да четири рањена борца нису припадници ЈПГ, већ чланови побуњеничких снага које се боре заједно са Курдима против Исламске државе, преноси АФП.

Међутим, неименовани званичник из турског Министарства спољних послова рекао је да турска војска није гранатирала позиције курдске милиције (ЈПГ) и истакао да Курди нису њихова мета.

Негирао је тврдње ЈПГ да је турска војска гранатирала њене положаје у селу на ободима града Јараблуса, који под контролом држи Исламска држава и истакао да је у току истрага која ће утврдити истинитост тих навода, преноси Ројтерс.

Војна операција, која је у току, настоји да неутралише непосредне претње турској националној безбедности, а њен циљ је и даље Исламска држава и незаконита Курдистанска радничка партија (ПКК) у Ираку, рекао је званичник.

Према његовим речима, Курдска партија демократске уније (ПYД), политичко крило ЈПГ, а ни остале, нису мета напада турске војске.

ЈПГ је данас саопштила да је турска војска гранатирала њене положаје у једном селу на ободима града Јараблуса и позвала Анкару да обустави, како је навела, агресију над курдским снагама.

У саопштењу JПГ се наводи да је неколико тенкова с друге стране границе погодило гранатама курдске положаје, те да је турска војска узела на нишан њих уместо терориста, додаје Ројтерс.

Село Зур Магхар налази се дуж границе са Турском, источно од града Јарабукуса, у провинцији Алеп.

Протеклих дана је Турска почела да узима на нишан Исламску државу у Сирији и да хапси симпатизере те екстремистичке организације на својој територији, али је такође нападала Курдистанску радничку партију (ПКК), курдску групу која има снажне везе са ЈПГ у Сирији, подсећа француска агенција.

Турска сматра ПКК терористичком организацијом и протеклих дана је нападала положаје те групе на северу Ирака у најјачим ваздушним нападима од августа 2011.

"Гранатирање је изведено након што је Турска објавила рат Исламској држави и ПКК. Сада је ЈПГ на мети напада и Исламске државе и Турске", каже сиријски курдски активиста Мустафа Ебди.

Показало се да је ЈПГ најефикаснија снага у борби против Исламске државе, али на њен успех Турска гледа са сумњом због њених веза са ПКК.

Анкара од петка изводи ваздушне нападе на Исламску државу у Сирији и положаје курдских побуњеника на северу Ирака, а ухапсила је стотине људи осумњичених за везе са екстремистима.

У недељу је позвала савезнике НАТО-а на састанак на којем би се разговарало о претњама по безбедност Анкаре и о њеним ваздушним нападима.

Давутоглу: Турска може да промени равнотежу у Сирији и Ираку

Ваздушни напади, које је покренула Турска против Исламске државе и побуњенике из Радничке партије Курдистана (ПКК) могу да "промене равнотежу" у Сирији и Ираку, оценио је турски премијер Ахмет Давутоглу.

"Присуство Турске, која може ефикасно да користи силу, може да промени равнотежу у Сирији, Ираку и целом региону. Цео свет треба да буде тога свестан", рекао је Давутоглу.

У разговору с турским медијима, Давутоглу је додао да Турска нема намеру да у Сирију упути копнене јединице, али да не жели Исламску државу близу своје границе.

Давутоглу је оправдао турску офанзиву самоубилачким нападом у Суручу где су 32 особе погинуле прошле недеље, као и смрћу једног турског војника.

Турски премијер је одбио да изнесе детаље о договору са САД и коришћењу војне базе Инџирлик за ваздушне нападе међународне коалиције коју предводе Американци.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у петак да је његова земља пристала да Сједињене Америчке Државе користе њену ваздухопловну базу Инџирлик за војне операције против џихадиста.

Ердоган није изнео детаље споразума које је он, према речима америчких и турских званичника, постигао у телефонском разговору с председником САД Бараком Обамом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара