Председничка кампања или ријалити шоу

Циркус или говор будућег председника Америке – овакву дилему има америчка јавност откако се у трци за председничког кандидата Републиканске странке појавила ријалити звезда и милијардер Доналд Трамп. Стручњаци сматрају да је недостатак јаког кандидата у Републиканској странци разлог негативне кампање.

Аферу са приватном електронском поштом преко које је кандидаткиња за председника Америке Хилари Клинтон слала и службене преписке коментарисао је и Доналд Трамп. Како каже, није му јасно како неко такав уопште може да се кандидује за председника. Једнако оштру реторику Трамп користи и за страначке противкандидате.

Док већина номинованих чланова партије тврди да милијардер Доналд Трамп ексцентричним говорима штети угледу странке, сваки четврти гласач републиканаца ипак би гласао за њега. Стручњаци кажу да је недостатак јаког кандидата у Републиканској странци разлог ове негативне кампање. 

"Исламистички тероризам једе велике порције Блиског истока. Богате се, а ја се с њима такмичим. Мекејн није ратни херој. Он је ратни херој зато што је био заробљен", рекао је Доналд Трамп, председнички кандидат, за Републиканску странку.

Циркус или говор будућег председника Америке? Овакву дилему има америчка јавност откако се у трци за председничког кандидата Републиканске странке појавила ријалити звезда и милијардер – Доналд Трамп.

"То што је господин Трамп рекао за сенатора Мекејна је неприхватљиво. Сенатор Мекејн је ратни херој по свим основама", каже Бил де Бласио, градоначелник Њујорка.

Са свим детаљима који су до сада изнети у трци за кандидата републиканаца, намеће се логично питање: да ли је ово најпрљавија кампања коју је Америка до сада видела? Одговор је: не.

Новинарка Политике Јелена Стевановић каже да је у Америци чест случај да су кампање персонализоване и негативне.

"Чак бих рекла и веома прљаве јер свако ко уђе у предизборну кампању, у тај циклус, мора да буде спреман да ће у једном тренутку до његових ривала доћи све о њему, нешто из личног живота", каже Стевановићева.

Трамп није "родоначелник" негативне кампање. Председнички кандидат Томас Џеферсон је још на изборима 1800. свог противкандидата Џона Адамса називао погрдним именима. Чини се да данашњи кандидати само настављају традицију.

"И ту важи једно правило – боље да те мрзе због онога што јеси него да те воле због онога што ниси. И мислим да Доналд Трамп игра на ту страну аутентичности и искрености па узми или остави", каже Иван Станковић, власник маркетиншке агенције.

Трамп нема политичко, али има ријалити искуство и због тога су му говори, сматрају стручњаци, на ивици контроверзе. Ипак, није сасвим јасно како је доспео на врх републиканске листе.

"Могуће је да је то известан тренутни бунт гласача Републиканске странке јер они заиста имају слабе кандидате, ово је уједначена трка и зато се жестоко води", каже Јелена Стевановић.

Негативно, али ништа ново у предизборним кампањама у Америци. А да ли ће исход бити позитиван и за кога, знаће се тек у новембру 2016. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара