Читај ми!

Хилари Клинтон, државне тајне на приватном мејлу?

Трка за америчке председничке изборе 2016. године још се није захуктала, а кандидаткиња демократа Хилари Клинтон суочена је с озбиљним оптужбама.

Две истражне службе траже од Министарства правде да поведе кривичну истрагу против Клинтонове, под сумњом да је слала осетљиве владине податке преко приватног мејла док је била државна секретарка. Из штаба Клинтонове демантују наводе медија о могућој истрази, тврдећи да јој политички непријатељи намештају случај.

Откако је крајем прошле године откривено да је Хилари Клинтон, мимо правила Стејт департмента, годинама користила приватни мејл за службену преписку, не престају критике и напади на главну фавориткињу демократа.

Републиканци тврде да је Клинтонова то чинила како нико не би имао увид у њену преписку. Она пак тврди да није желела ништа да сакрије, већ да јој је коришћење приватног мејла било практичније. Читав случај је, каже, смишљен да би се угрозила њена председничка кандидатура.

"Никоме нисам достављала поверљиве материјале са моје имејл адресе. Добро сам упозната са правилима и нисам слала поверљиве информације", тврди Хилари Клинтон.

Међутим, Њујорк тајмс пише да су инспектори америчких обавештајних агенција утврдили да је у мејловима Хилари Клинтон било на стотине потенцијално поверљивих информација.

Неименовани извор је рекао листу да Министарство правде још није одлучило да ли ће отворити истрагу. Одмах је реаговао изборни штаб Клинтонове, тврдећи да су наводи листа нетачни и да је реч само о препоруци, а не о захтеву да се отвори истрага.

"Можда је врућина ударила свима у главу. Одговорни смо да ову ситуацију решимо на прави начин. Објавила сам 55 хиљада страница своје електронске поште. У више наврата сам рекла да ћу одговарати на сва питања пред Сенатским комитетом. У обавези смо да грађанима изнесемо праве чињенице и ја ћу то учинити", рекла је Хилари Клинтон.

Стејт департмент је почетком јула објавио око две хиљаде мејлова Хилари Клинтон написаних у периоду док је била америчка државна секретарка.

Ти мејлови садрже распореде задужења, дописивања с колегама и преписке о Кини и Либији. Остатак електронске поште, коју је Клинтонова окарактерисала као личну, избрисан је са њеног приватног сервера.

Читава електронска архива кандидаткиње демократа биће објављена до 20. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се