Читај ми!

Израел дао хеликоптере Јордану због ИС

Израел је Јордану дао хеликоптере типа "кобра", којима су га снабделе САД, да помогне Хашемитској Краљевини у одбрани од побуњеничких претњи на сиријској и ирачкој граници, рекао је један амерички званичник Ројтерсу.

Тај потез је одобрио Вашингтон, који је обезбедио ремонт летелица пре него што су укључене у постојећу јорданску "кобра" флоту, рекао је тај анонимни званичник. Он је објаснио да су хеликоптери намењени за појачање безбедности на граници, преноси Танјуг.

На питање колико је "кобри" дато Јордану, одговорио је "око 16", додавши да су неке коришћене за резервне делове.

Јордански и израелски званичници одбили су да било шта коментаришу о предаји хеликоптера иницираној лане, а исто је поступио и Пентагон.

Израел, Јордан, Саудијска Арабија и Ирак су ове недеље били домаћини секретару за одбрану САД Ештону Картеру, који је настојао да их увери у успех регионалне борбе против Исламске државе и подршку своје земље након потписивања нуклеарног споразума с Ираном.

Израел је имао две ескадриле од којих се свака састојала од 30 летелица, чији је циљ био да пружају подршку копненим снагама надгледањем из ваздуха, као и ватром из аутоматског оружја и ракетама и да буду довољно окретни да избегну ракете земља–ваздух.

Једна ескадрила је расходована средином 2000-их година, а друга 2013, јер су израелским ваздухопловним снагама више одговарали јачи хеликоптери "апачи", којима су их, такође, снабделе САД, а појачана је и улога беспилотних летелица.

Јорданске ваздухопловне снаге имају 25 "кобри", судећи по подацима Међународног института за стратешке студије са седиштем у Лондону.

Након вишемесечних преговора Турска је пристала да дозволи америчкој војсци да изводи ваздушне ударе против џихадиста Исламске државе из НАТО базе Инџирлик, недалеко од сиријске границе, пренео је "Волстрит џорнал" позивајући се на безбедносне изворе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се