Читај ми!

Баварска депортовала 94 косовска Албанца

Из Минхена за Приштину одлетео је авион са 94 косовска Албанца који нису добили азил у Немачкој, саопштило је Министарство унутрашњих послова Баварске, оцењујући да је јасан покрајински став о окончању боравка одбијених азиланата са Косова показао дејство.

Немачке покрајине су преоптерећене трошковима за смештај азиланата и Баварска је и пре неколико дана организовано, чартер летом из Минхена, депортовала 112 одбијених подносилаца за азил пореклом из Албаније и са Косова, преноси Танјуг.

Немачки политичари, наиме, траже да се захтеви за азил из балканских земаља обрађују по приоритету како би се скратио азилантски поступак, а тиме и трошкови боравка за одбијене азиланте.

Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман из Хришћанско-социјалне уније позвао је Бундесрат, где већину има црвено-зелена политичка опција, да дају сагласност да се Косово, Албанија и Црна Гора прогласе земљама сигурног порекла.

"Онај ко није препознао да се наш систем у области политике према азилантима организационо, персонално и финансијски налази на граници могућности, тај делује неодговорно. Морамо коначно да спречимо масовне злоупотребе права на азил које чине људи са западног Балкана. Онај ко то не жели да схвати, уништава трајно позитивни став народа према онима који су заиста прогоњени", рекао је Херман, а саопштило Министарство унутрашњих послова.

Из Баварске је у овој години, до сада, у земље свог порекла депортовано 1.168 странаца, који су имали обавезу да напусте Баварску.

Ових дана је лидер ЦСУ и председник баварске владе Хорст Зехофер захтевао ригорозне мере како би се смањио број азиланата из Југоисточне Европе и рекао да чак 40 одсто подносилаца захтева долази са Западног Балкана.

"Тако више не иде", рекао је Зехофер, додајући да је број одобрених захтева једнак нули и захтевао ригорозне мере како би се спречио долазак азиланата.

Почетком ове године су грађани Косова у једној лавини азиланата која је долазила организовано у Немачку, изазвали велике политичке дискусије.

Када је о Србији реч, она је лане у Немачкој проглашена сигурном земљом, односно, земљом сигурног порекла, што значи да су захтеви за азил грађана Србије у принципу неосновани, али се појединачно могу потврдити.

Поред Србије, таквим земљама проглашене су и Македонија и БиХ, чиме се потврђује да у све те три балканске земље нема ни политичког мучења, ни прогона, ни злостављања политичких неистомишљеника, па тиме ни основних разлога за подношење захтева за азил.

Немачки политичари траже да се сигурнима прогласе и Албанија, Црна Гора и Косово.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се