Читај ми!

Напади на споразум о иранском нуклеарном програму

Ирански конзервативци жестоко нападају постигнути нуклеарни споразум, док га председник Хасан Рохани брани речима да је то нова страница историје. Присталице америчких републиканаца одржале протест у Њујорку у знак одбацивања споразума.

Чувари револуције, моћна политичка и војна снага у Ирану, почели су да критикују споразум постигнут прошле недеље као штетан по безбедност земље, јавља Танјуг.

Ирански конзервативци, такође, критикују и резолуцију којом је Савет безбедности УН у понедељак подржао споразум, преноси Ројтерс.

"Како неко може да буде Иранац, а да не навија за наш преговарачки тим", упитао је Рохани у телевизијском говору, истакавши да споразум одражава вољу народа.

Блокирање споразума, упозорио је ирански председник, значило би игнорисање захтева које је народ поставио када га је изабрао на чело земље 2013. године.

"Ово је нова страница историје. То се није догодило када смо постигли споразум у Бечу 14. јула, већ 4. августа 2013. године када су ме Иранци изабрали за свог председника", указао је Рохани.

И Рохани и амерички председник Барак Обама тек треба да добију подршку за нуклеарни споразум од конзервативних страна код куће.

У случају Ирана, споразум треба да прихвати Савет за националну безбедност и ајатолах Али Хамнеи, који се још није изјаснио и поручио да текст споразума мора да се пажљиво анализира.

Против споразума постигнутог са Ираном буне се и неки Американци, који су јуче протестовали на њујоршком Тајмс скверу, осуђујући споразум као претњу по Израел и глобалну безбедност.

Говорници који су се обратили демонстрантима, међу којима су били републикански политичари, позвали су Конгрес да одбаци споразум.

Међу демонстрантима на скупу под називом "Зауставимо Иран" биле су присталице десничарских јеврејских и евангелистичких хришћанских група, а организатор скупа Џефри Визенфелд навео је да је на тргу било 10.000 демонстраната.

Према резултатима недавних анкета, од 79 одсто Американаца који су чули за споразум са Ираном, 48 одсто њих га одбацује.

СБ УН одобрио је у понедељак споразум којим се нуклеарни програм Ирана ограничава у замену за ублажавање санкција, али ће моћи да поново уведе казнене мере УН током наредних 10 година уколико Техеран буде кршио овај историјски споразум.

Амерички Конгрес, у којем републиканци чине већину, има рок од 60 дана да размотри споразум, након чега може да га одбаци, али Обама онда може да на ту одлуку уложи вето.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво