Читај ми!

Хабермас: Европа заточена у политичкој замци

Немачки филозоф Јирген Хабермас критикује канцеларку Ангелу Меркел, наводећи да је својим тврдокорним ставом према Грчкој прокоцкала напоре претходних генерација да се обнови послератни углед Немачке.

Јирген Хабермас каже да се боји да је немачка влада, укључујући и социјалдемократске фракције, у једној ноћи прокоцкала сав политички капитал који је боља Немачка акумулирала у последњих пола века, преноси Танјуг.

У интервјуу за британски Гардијан немачки филозоф наводи да су претходне немачке владе показале већу политичку осетљивост и постнационални менталитет.

Хабермас оцењује да се Немачка током преговора упућивањем претњи Грчкој да ће је искључити из еврозоне "бесрамно разоткрила као главни васпитач Европе и први пут је отворено заговарала хегемонију Немачке у Европи".

Исход преговора Грчке са осталим чланицама еврозоне, каже Хабермас, нема економског смисла и представља токсичну мешавину неопходних структурних реформи државе, привреде и економије са даљим неолибералним наметањем, што ће у потпуности обесхрабрити исцрпљене грчке грађане и убити сваки подстицај раста.

Хабермас истиче да је форсирање грчке владе да пристане на економски упитан и углавном симболичан приватизациони фонд не може да буде другачије схваћено него као акт казне против левичарске грчке владе.

Немачки филозоф закључује да је "Европа заточена у политичкој замци", јер без заједничке финансијске и економске политике псеудосуверене државе-чланице наставиће да се удаљавају у погледу продуктивности, а политичка заједница неће моћи да издржи такву тензију на дуже стазе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара