Читај ми!

Кастро: Нормализација односа само укидањем санкција

Председник Кубе Раул Кастро рекао је да односи његове земље са САД улазе у нову еру поновним успостављањем дипломатских веза, али да они не могу бити у потпуности нормализовани, све док су на снази санкције уведене Куби.Раук

Раул Кастро каже да се прешло на нов, сложен, ступањ у нормализацији односа са Сједињеним државама.

"Прелазимо на нови ступањ, дуг и сложен, на путу ка нормализацији односа, који ће захтевати проналажење решења проблема, накупљених за више од пет деценија, који су нарушили односе међу нашим земљама и народима. Као што смо већ рекли, треба пронаћи нову врсту везе између две државе, другачију од целе наше заједничке историје", рекао је Кастро у првом јавном обраћању од када су две земље објавиле да од 20. јуна поново успостављају дипломатске односе.

Сједињене Америчке Државе и Куба формално су се договориле да након 54 године поново успоставе дипломатске односе овог лета, преноси Танјуг.

Амерички и кубански председник, Барак Обама и Раул Кастро, разменили су писма у којима су пристали на отварање амбасада у Хавани и Вашингтону, пренео је Ројтерс.

Кастро је послао писмо Обами у којем је навео да је Куба пристала на поновно успостављање дипломатских односа са САД и узајамно отварање сталних дипломатских мисија 20. јула.

Писмо је шеф кубанске дипломатске мисије у Вашингтону предао једном званичнику Стејт департмента.

У исто време, кубанска влада је издала саопштење у којем наводи да ће САД окончати свој економски ембарго према Куби и обуставити "субверзивне" програме на Куби.

У саопштењу се такође каже да су такви кораци неопходни како би се након обнављања дипломатских веза успоставили и нормални свеобухватни односи две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара