Читај ми!

Преговори о Ирану, други рок пробијен без договора

У преговорима о иранском нуклеарном програму у Бечу пробијен је и други рок без постизања договора, а разговори су продужени највероватније до петка, рекли су дипломатски извори.

"Знали смо да ће бити тешко и пуно изазова", рекла је висока представница ЕУ за спољну политика и безбедност Федерика Могерини, пренела је Бета.

Рекла је да ће се, иако је било напетих тренутака, разговори наставити, док је амерички Стејт департмент објавио да се садашњи прелазни нуклеарни споразум са Ираном продужава до 10. јула.

Преговори за постизање коначног решења о иранском нуклеарном програму воде се у Бечу већ 12 дана, а према западним дипломатским изворима, како је пренео АФП, разговори ће се "на овај или онај начин завршити кроз 48 сати".

Сви учесници преговора су рекли да и даље има дубоких разлика и за сада нема назнака да су успели да реше спорна питања попут тога како ће се обављати инспекција одређених локација у Ирану или докле Техеран може ићи у развоју напредних нуклеарних технологија.

Портпарол Беле куће Џош Ернест рекао је да стране у преговорима никада нису биле ближе постизању коначног договора него сада али да и даље има знатних разлика.

То, како је рекао, указује да бар за сада вреди наставити разговоре.
Високи амерички званичник у Бечу је рекао да се САД противе захтеву Ирана да се у споразум укључи укидање ембарга УН на увоз оружја.

Рекао је да САД инсиситрају на томе да било која нова резолуција Савета безбедности УН о Ирану садржи и забрану увоза оружја и балистичких пројектила.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да је остало мање од 10 питања око којих има битних разлика, укључујући омогућавање приступа међународним посматрачима локацијама у Ирану.

Циљ преговора је да се гарантује да је ирански нуклеарни програм мирнодопски, а заузврат би Ирану биле укинуте међународне санкције.

Преговори Ирана и такозване групе пет плус један - САД, Велика Британија, Русија, Кина, Француска и Немачка, трају годинама али су озбиљно почели у септембру 2013.

Коначни споразум од историјског значаја требало је да буде постигнут до 30. јуна али је рок продужен до 7. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара