Читај ми!

Џихадисти уништили вредну статуу у Палмири

Припадници Исламске државе уништили су чувену статуу лава која је стајала испред музеја у сиријском граду Палмира, каже директор сиријских антиквитета Мамун Абделкарим.

Директор сиријских антиквитета Мамун Абделкарим рекао је да је статуа, позната као Лав богиње Ел Лат, била од непроцењиве вредности и да је највероватније уништена прошле недеље, преноси Танјуг.

"Џихадисти су у суботу уништили Лава богиње Ел Лат, јединствене статуе високе три метра и тешке 15 тона", навео је Абделкарим у изјави за АФП.

Каже да је то најозбиљније кривично дело исламиста које су починили против историјске баштине Палмире.

Статуу, исклесану од кречњака у првом веку, открио је 1977. године пољски тим археолога на месту храма преисламске арапске богиње Ел Лат.

Упад исламиста у Палмиру 21. маја, подстакао је забринутост међународне заједнице за судбину бројних антиквитета у овом граду који се налази на листи заштићене културне баштине Унеска.

Досад су најпознатије културне вредности града остале нетакнуте, мада постоје извештаји да их је Исламска држава минирала и да је само питање времена када ће их дићи у ваздух.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво