Читај ми!

Хоџес: Конфликт са Москвом ће трајати више година

Главнокомандујући америчке војске у Европи генерал Бен Хоџес верује да ће конфликт са Москвом трајати још пар година и истиче да председник Русије Владимир Путин жели да ствара раздор између европских држава чланице НАТО и САД.

Хоџес је у интервјуу бечким дневницима Стандард и Пресе рекао да је због тога неопходно је да запад образривије прати како Москва, на пример у медијима у Немачкој и Италији, инвестира. Најновије жустре реакције Кремља о плановима НАТО за стационирање тешке опреме у источној Европи он сматра свесном претераном реакцијом, преноси Танјуг.

"Ради се о претераној реакцији. Погледајте само бројке - око 250 тенкова, наоружаних возила и хаубица, које ће бити расподељене на седам држава", указао је Хоџес.

На питање да ли би Русија могла напасти државу чланицу НАТО, амерички генерал је рекао да се нада да не може.

"Међутим, не познајем никог ко је рачунао с тим да ће бити нападнут Крим. Моја одговорност као команданта је да припремим снаге за све могуће случајеве. Сигуран сам да Путин не жели никакву борбу са НАТО, али сам исто тако уверен да жели да види распад НАТО", нагласио је амерички генерал додајући да се ради о застрашивању како би потенцијални агресор био одвраћен од напада.

Као назнаку да Русија тежи да ствара раздор између европских чланица НАТО и САД, амерички генерал види у количини новца коју Москва инвестира у медије у Европи.

"Раша тудеј троши велике своте новца у Немачкој, али и Италији. То је хибридни рат. Нема дугих колона руских тенкова који упадају у неку земљу, већ се ради на одржавају температуре тесно испод 100 степени, да се право изврће, информације шире и подстиче сумња”", објаснио је Хоџес.

Амерички генерал упозорава да би Русија могла створи сценарио у једној земљи чланици НАТО-а, како би имала изговора да каже да мора деловати како би заштитила етничке Русе.

Хоџес је нагласио да ова врста рата није ништа непознато, указујући на чињеницу како је започео Други светски рат - на оптужбама, дезинформацијама.

Важно је, како истиче, да демократске државе на западу утврде како ће опстати на информативном простору ако једна страна користи лажне информације уместо ракета и артиљерије.

Упитан о броју руских војника у Украјини, Хоџес је рекао да је немогуће дати тачне бројке, јер се могу мењати у року од два сата, пошто постоји мноштво померања на руско-украјинској граници.

Према његовим речима, несумњиво постоји систем за ваздушну одбрану, ракете дугог домета и средства за електронско вођење рата.

"Толико ракета је испаљено да је немогуће да се оне праве у подруму једне зграде, већ та опрема долази из индустријске базе једне државе која обезбеђује стално снабдевање муницијом и горивом", подвукао је Хоџес.

Истакао је да то што САД обучава украјинске војнике на захтев Кијева не представља никакво кршење споразума НАТО-Русија.

"Могу само подсетити како је генерал Грачов 1995. дошао у седиште НАТО-а како би разговарао како руски војници могу бити укључени у Босни. Он је добио аплауз. Ми људи у униформи желимо сарадњу и можемо брзо да се вратимо сарадњи чим се Русија повуче са Крима, поштује сувернеитет Украјине И контролише побуњенике", поручио је Хоџес.

Најаву Русије да ће произвести 40 нових нуклеарних ракета, Хоџес је окарактерисао као неодговорну.

"Шта је Запад учинио да Путин верује да му је потребно 40 нових нуклеарних оружја. Ништа. Ко га је провоцирао", упитао је Хоџес, додајући рекавши да је ово проблем који ће потрајати пар година.

Истовремено је нагласио да би разоружање, услед овакве агресије, само охрабрило неког попут председника Путина.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара