Читај ми!

Москва страхује од најгорег сценарија у Сирији

Председник Русије Владимир Путин изразио је спремност да олакша дијалог између председника Сирије Башара ел Асада и опозиције у циљу спровођења реформи и политичких промена у тој земљи.

Владимир Путин је на економском форуму у Санкт Петербугу рекао да је Русија спремна да убеди Башара ел Асада да покрене дијалог с опозицијом у циљу спровођења политичких реформи, јавља Бета.

Русија и даље подржава Асада, навео је руски председник и додао да страхује од "најгорег сценарија", као у Либији и Ираку, у случају да сиријски председник буде приморан да напусти земљу.

АФП напомиње да је Русија у априлу била домаћин разговора представника сиријске владе и умерене сиријске опозиције, али одсуство кључних прогнаних опозиционих група значи да нема напретка у решењу сиријског конфликта. 

Путин је затражио од "европских и америчких партнера да уложе додатне напоре у борби против зла - Исламске државе".

Како наводи Асошијетед прес, Путин је на највећем економском скупу у Русији настојао да охрабри инвеститоре који су уплашени због рецесије у земљи и кризи у суседној Украјини.

Путин је поновио низ оптужби на рачун САД, али се чини и да је упутио помирљиве сигнале, позвавши на снажније међународне напоре у борби против Исламске државе, на заустављање ширења оружја за масовно уништавање, борбу против епидемија и борбу с другим глобалним изазовима.

Председник Русије је рекао да ће Запад самом себи нашкодити санкцијама које је увео против Русије и оценио да је руска економија на путу опоравака, а да је потрошња у земљи оживљава.

Према његовим речима, САД и Европска унија су изазвале украјинску кризу јер су одбијале да узму у обзир "легитимне интересе Русије".

"Гурали су нас до линије са које нисмо могли да се повучемо. Русија не жели ни хегемонију нити некакав ефемерни статус суперсиле", рекао је Путин.

Са друге стране, додао је да Русија жели сарадњу са Западом у борби против глобалних претњи и изазова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се