Читај ми!

Ходорковски: Лажан сукоб Путина са Западом

Сукоб руског председника Владимира Путина са Западом је лажан и има за циљ заштиту владајуће руске елите уз одвраћање пажње са корумпираног система, рекао је некадашњи руски олигарх, сада дисидент, Михаил Ходорковски.

"Актуелни сукоб са западом је апсолутно лажан. Захлађење односа је смишљено од руске елите која жели да задржи власт", рекао је Ходорковски на трибини у Атлантском савету у Вашингтону, пренео је Танјуг.

Према његовим речима званичној Москви је "очајнички потребна слика непријатеља која би одвукла пажњу становништва са корупције и неефикасности која постоји у власти", пренела је агенција Ројтерс.

"У Русији је изграђен такав систем где свака одлука може бити изненада промењена из хира једне особе, која није под контролом било каквог унутрашњег политичког механизама", тврди Ходорковски.

Ходорковски оцењује да је у Путиновом интересу да се "замрзне сукоб" у источној Украјини и упозорио Вашингтон због могућег слања оружја у Украјину, "да већина Руса већ верује да је сукоб у тој земљи између Русије и Сједињених Америчких Држава (САД)".

"Ова ситуација ће наставити да се развија у овом правцу уколико оружје почне да се шаље у Украјину. Онда имате питање да ли су САД спремне да уђу у сукоб и победе, а ако нису тумачичиће се да је Америка изгубила (рат)", рекао је Ходорковски.

Империја овог некадашњег руског тајкуна је укључивала и некадашњу нафтну компанију "Јукос", која је производила више нафте него Катар, пре него што је Ходорковски ухапшен и осуђен за превару и утају пореза.

Путин га је помиловао Ходорковског у децембру 2013. године. Он сада живи у Швајцарској али је један од најгласнијих критичара руског председника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво