Неуспео пуч у Бурундију, ухапшени војни и полицијски званичници

Пошто није успео покушај свргавања председника Бурундија Пијера Нкурунзизе, ухапшена два виша војна званичника и полицијски генерал који су оптужени за учешће у пучу.

Портпарол председника Гервејс Абејахо рекао је да је вођа покушаја удара генерал Годефроид Нијомбаре ухапшен и да и да ће одговарати пред судом за своје поступке, преноси Танјуг.

"Он је ухапшен, није се предао", рекао је Абејахо.

У првој изјави после покушаја преврата, бурундијски председник Пјер Нкурунзизу је нагласио да је у земљи завладао мир и да су све границе сада отворене.

"Мир је у целој земљи, укључујући и престоницу у којој је покушан државни удар", рекао је Нкурунзизу на државном радију додајући да они који желе да користе насиље "никада неће успети".

Нкурунзиза је захвалио лојалним снагама што су осујетиле државни удар и упозорио да протести против њега морају престати, повезујући демонстранте са пучистима.

Улице у престоници Буджумбури су углавном мирне после јучерашњих сукоба трупа лојалних председнику и снага лојалних Нијомбареу.

Тај генерал је у среду на радију објавио смену Нкурунзизе, који је тада био у суседној Танзанији на скупу регионалних лидера за решавање сукоба у Бурундију.

Више од 25 људи је погинуло, а велики број људи је рањен у нередима од краја априла када је Нкурунзиза објавио намеру да се кандидује за трећи мандат, што његови противници сматрају кршењем устава и мировних споразума којима је окончан грађански рат пре 10 година.

Устав Бурундија налаже да председник гласовима становништва може бити изабран на само два петогодишња мандата, а Нкурунзиза сматра да има право да учествује на изборима пошто је први пут био изабран у парламенту.

Пребегло више од 100.000 људи 

Од избијања насиља у априлу, више од 100.000 Бурундијаца побегло је у суседне земље, саопштио је УНХЦР.

Портпаролка агенције УН за избеглице Карин де Груијл је изјавила да је скоро 70.200 људи побегло у Танзанију, 26.300 у Руанду и скоро 10.000 у регион Јужни Киву у Демократској Републици Конго.

Та цифра је двоструко већа од оне коју је УНХЦР објавио пре недељу дана, наводи АФП.

"Број избеглица се знатно повећао претходних неколико дана, нарочито у Танзанији", рекла је де Груијл, наводећи податке локалних имиграционих агенција које кажу да више од 50.000 Бурундијаца живи на обали језера Тангањика у малом селу Кагунга.

"Има извештаја и да најмање 10.000 људи чека да пређе преко границе у Танзанију", каже портпаролка УНХЦР.

Истиче да су животни услови у Кагунги постали "јако тешки" због прилива све већег броја људи и додаје да су санитарни услови веома тешки јер нема чисте пијаће воде, тоалета и склоништа, а здравствене службе су преоптерећене.

Де Груијл је рекла да избеглице стално пристижу и у Руанду, али споријим темпом.

У Бурундију је избио грађански рат 1993. после убиства првог председника земље из племена Хуту, Мелшиора Ндадаје. Тај сукоб је интензивирао дуготрајне тензије између племена Хуту и Тутси, после чега је уследио геноцид у суседној Руанди.

Грађански рат у Бурундију је завршен 2005, после чега је Нкурунзиза из племена Хуту постао председник и заложио се за међуетничко помирење и економски опоравак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара