Читај ми!

Меркелова брани своје министре у шпијунској афери

Немачкa канцеларкa Ангела Меркел каже да су њени садашњи министри и бивши сарадници, који су учествовали у афери када је БНД помагао НСА у шпијунирању Европљана, то радили равнајући се по најбољем знању и савести.

Ангела Меркел истиче да је свако од њених сарадника радио по најбољем знању и савести, што важи за садашњег шефа Канцеларске службе, али и за његове претходнике, преноси Танјуг.

Пре Меркелове је и портпарол немачке владе Штефен Зајберт негирао оптужбе опозиције да је влада пре избора 2013. године доводила у заблуду јавност у вези са шпијунском афером.

Шпијунска афера, односно, сазнање да је БНД годинама помагала Американцима у шпијунирању Европљана и да је о томе, наводно, још 2008. године знала Канцеларска служба, али није реаговала, оптерећује владу у Берлину.

Чују се различити тонови о тој афери, нарочито после веома оштрог става шефа Социјалдемократске партије и вицеканцелара Зигмара Габријела према Меркеловој.

Сам Габријел, за кога се спекулише да би могао бити канцеларски кандидат СПД и "изаћи на мегдан" Меркеловој на следећим савезним изборима је, како оцењују медији, неуобичајено оштро напао Меркелову и рекао да је БНД - афера шпијунски скандал, идеалан да изазове тешке потресе.

Портпарол посланичког клуба демохришћана, задужен за унутрашњу политику, Штефан Мајер упозорио је Габријела да би се морао уздржано односити према тој афери.

Мајер је нагласио да чињеница да је у време канцелара Герхарда Шредера и његовог тадашњег шефа Канцеларске службе, актуелног шефа дипломатије Франка-Валтера Штајнмајера,  дошло до тесне сарадње БНД и америчке обавештајне агенције НСА.

"То би обојица под заклетвном могли да разјасне", рекао је Мајер.

И док се из редова демохришћана позива на "хладну главу" и уздржаност, дотле се из редова СПД захтева да влада хитно пружи допринос за више објашњења и да преда парламентарној комисији за рад НСА листу са траженим критеријумима, односно, објектима за шпијунирање НСА.

Политичари и СПД и из опозиције захтевају сада да се "карте положе на сто" и свеобухватно објасни улога Канцеларске службе.

Посебно под притиском је Томас де Мезијер, актуелни министар унутрашњих послова и бивши шеф Канцеларске службе, а тиме и одговорна личност за координацију и контролу рада обавештајних служби.

Де Мезијер оштро одбацује као неосноване критике и оптужбе на његов рачун у вези са шпијунском афером.

Како преносе медији, Де Мезијер као подметање означио критике у вези са сазањима да је Канцеларска служба још 2008. године сазнала да је америчка обавештајна служба НСА уз помоћ и преко БНД шпијунирала европске фирме и личности.

У међувремену штампа пише да је влада у Берлину јасно ограничила прослеђивање података БНД америчкој обавештајној агенцији НСА.

Како се наводи, сада је  активан само један део "селектора", о чему је актуелни шеф Канцеларске службе, демохришћанин Петер Алтмајер, обавестио чланове парламентарне комисије за истраживање активности НСА.

Ово ограничење је прва реакција на најновија сазнања о томе да је БНД годинама испомагала Американцима у шпијунирању Европљана, Европске комисије, француске владе и европских фирми, оцењују медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се