Читај ми!

ЕУ уводи чланицама квоте за пријем имиграната

Европска унија намерава да уведе квоте земљама чланицама како би се терет збрињавања имиграната равномерније распоредио, пише британска штампа.

Лондонски Тајмс и Гардијан дошли су до плана за увођење квота који ће Европска комисија објавити у среду, а по коме ће свакој од 28 чланица уније бити одређено колико миграната мора да прими, преноси Танјуг.

Према тренутно важећем систему, сав терет збрињавања миграната који последњих година у великом броју стижу са Блиског истока пада на земље у које они први стигну, а то су најчешће Италија, Грчка и Малта.

"Европској унији потребан је стални механизам за поделу одговорности за збрињавање великог броја избеглица и азиланата међу земљама чланицама", наоводи се у плану који је објавио Тајмс.

Немачка, Француска, скандинавске земље, као и оне које тренутно имају велики прилив избеглица, спремне су да подрже план, али из Британије и Мађарске стижу најаве да ће се жестоко борити против новог система.

Лондонски Тајмс у редакцијском уводнику каже да ће квоте за избеглице извесно подстаћи премијера Дејвида Камерона да раније распише референдум о изласку Британије из ЕУ, док је из Хоум офиса (британског министарства унутрашњих послова) већ стигло саопштење да је присилно примање избеглица неприхватљиво.

Мађарски премијер Виктор Орбан, који је већ узвитлао прашину својом намером да уведе радне логоре за избеглице, изјавио је да је план Уније "луд и опасан" и да ће му се супротставити свим средствима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се