Читај ми!

Ердоган се обратио присталицама у Немачкој

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган обратио се хиљадама присталица своје Партије правде и развоја (АКП) у Немачкој, неколико седмица пре парламентарних избора у Турској, поруком да их, уколико гласају, "нико на свету неће моћи да игнорише".

"То укључује оне који су држали минут ћутања у ЕУ за Јермене, они вас, такође, неће моћи игнорисати", рекао је Ердоган групи од око 14.000 људи који су махали заставама и узвикивали "Волимо те, Ердогане, поносни смо на тебе!", пренео је АФП.

Испред конгресног центра у граду Карлсруеу на западу Немачке, део Ердоганових присталица сукобио се са критичарима, навела је полиција, пошто су Курди и други противници изашли са плакатима на којима је писало "Ердогане, ти си анти-демократа".

У Немачкој живи три милиона људи турског порекла, што је највећа турска заједница и највећа изборна јединица, након градова Истанбула, Анкаре и Измира, подсећа Танјуг.

"Гласачка кутија је ваше оружје", поручио је Ердоган окупљенима, пред парламентарне изборе 7. јуна.

Званично, догађај није био говор у предизборној кампањи већ састанак турског председника са младима, саопштила је Унија турских демократа у Европи, блиска АКП.

"Што је јаче наше јединство у свету, ми смо јачи", рекао је Ердоган, а из публике се могао чути слоган "једна нација, једна застава, једна домовина, једна држава".

Још неколико турских политичара посетило је немачке градове Берлин, Дизелдорф и Дортмунд како би се обратили готово 1,4 милиона Турака са правом гласа који живе у Немачкој, који ће моћи да гласају 7. јуна у 13 конзулата широм земље.

Ердоган, познат по честим критикама Запада, прошлог месеца оштро је реаговао на одлуку ЕУ и више њених чланица да масакр над Јерменима у Отоманском царству 1915. буде означен као геноцид.

Турска одбацује употребу речи геноцид, тврдећи да су стотине хиљада муслимана и хришхана убијени на обе стране у ратној трагедији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се