Читај ми!

Блиски ставови о Другом светском рату, различито о Украјини

Владимир Путин каже да Русија и Немачка деле слична гледишта у процењивању догађаја из Другог светског рата и лекција научених из њих, али се суштински разилазе у оценама ситуације у Украјини. Немачка канцеларка Ангела Меркел у Москви одала пошту погинулим совјетским војницима, позвавши Запад и Москву да сарађују у циљу решавања украјинске кризе.

Путин је истакао да се Русија и Немачка суштински мимоилазе у оценама догађаја који су довели до антиуставног пуча у украјинској престоници у фебруару 2014. године, додајући да су, с друге стране, две државе сагласне да кризу треба решити дипломатским путем, јавио је Спутњик, преноси Танјуг.

Немачка канцеларка је истакла да су присаједињење Крима Русији и војне акције у Украјини произвеле "озбиљан корак уназад" у сарадњи између Русије и Немачке, и да је у питању "кршење основа заједничког мирног поретка у Европи".

Меркелова је напоменула да упркос размимоилажењима, Русија и Немачка морају да теже дијалогу и мирном решењу и да начине дипломатске напоре, пренео је АФП.

Немачка канцеларка је истакла да је споразум из Минска, постигнут у фебруару, база за мирно разрешење ситуације у Украјини.

"Ми смо уверили једни друге да је комплекс мера из Минска... наша база за покушај да се нађе мирно решење. За сада не можемо тачно знати да ли ће то бити успешно, али ми немамо ништа друго и зато треба да наставимо рад у том правцу", рекла је Меркелова.

Према њеним речима, у овом тренутку још не постоји истински прекид ватре на истоку Украјине.

"Ми смо се надали да смо се договорили о прекиду ватре... нажалост, прекид ватре није дошао", рекла је Меркелове и додала да је с Путином разговарала о жариштима у конфликту и ризику од обнове сукоба.

Путин је, са своје стране, нагласио да се обе стране у Украјини међусобно оптужују за кршење споразума.

"Ипак, ја се слажем са госпођом савезном канцеларком... да не постоји алтернатива, осим да се уз помоћ инструмената ОЕБС-а реализује споразум из Минска. То је политичка реформа", додао је руски председник.

Путин је, међутим, поновио да је мирно решење могуће само уз "директан дијалог Кијева и (представника) Луганска и Доњецка".

Русија и Немачка су једногласне у оцени догађаја из Другог светског рата, рекао је Путин, који је са Меркеловом раније данас положио венце на гроб незнаном јунаку у знак сећања на погинуле.

"Канцеларка и ја смо одали почаст жртвама Другог светског рата, који је постао највећа трагедија за свет и за наша два народа", истакао је Путин, а преноси Тас.

Немачка канцеларка је захвалила на могућности да ода пошту погинулима у Другом светском рату.

"За мене је било веома важно што сам могла да дођем овде, како бих могла да на 70. годишњицу победе одам пошту људима тадашњег СССР-а који су погинули", истакла је Меркелова.

Меркелова је нагласила како је Немачка из свог "горког искуства" научила како треба радити, сарађивати и у компликованим ситуацијама и настојати да се пронађу дипломатска решења.

Није тајна да односи Русије и Немачке пролазе кроз тежак период, каже Путин, наводећи да је први пут у последњих пет година трговинска размена две земље у паду за 6,5 одсто. Мада су санкције озбиљно наштетиле руској економији, али и економијама европских земаља, о ублажавању блокаде – Меркелова и Путин нису говорили.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво