Читај ми!

Пољска бира председника

Грађани Пољске бирају шефа државе, а за главног фаворита важи актуелни председник Броњислав Коморовски, који ће, како се верује, победити – али у другом кругу.

Броњислав Коморовски је кандидат Грађанске платформе, странке десног центра која је сучељена пре свега са ривалском странком Право и правда, чији кандидат Анджеј Дуда ипак знатно заостаје за председником у анкетама јавног мњења.

Према анкети која је 29. априла урађена за ТВ24, Коморовски ужива подршку 42 одсто бирача, што није довољно за победу у првом кругу (за коју је потребно 50 одсто гласова), док Дуду подржава 27 одсто бирача.

Обе странке имају корене у некадашњем антикомунистичком покрету "Солидарност".

Разочарање и засићеност главним политичким странкама довело је, међутим, до померања дела бирачког тела ка радикалнијим кандидатима.

Против Коморовског у предизборној трци учествују музичар и друштвени активиста Павел Кукиз, који тврди да "Пољска има исте проблеме као пре 90 година и ужива девет одсто подршке, као и Јануш Корвин-Мике, лидер Конгреса нове деснице, кога подржава око пет одсто бирача.

Његова странка је пружила подршку групи окупљеној око Странке за независности Велике Британије (УКИП) у Европском парламенту, а Корвин-Мике себе сматра конзервативним либертаријанцем. Познат је, међутим, и по изјавама да нема чврстих доказа да је Хитлер знао за Холокауст и да би женама било боље да немају право гласа, подсећа британски Гардијан.

Корвин-Мике тврди да у Пољској није било стварних промена од 1989. и да у земљи и даље влада социјализам.

Када је реч о традиционалним левичарима потеклим од бивших комуниста, Савез демократске левице (СЛД) сатеран је на маргине, а њен кандидат – 35-годишња историчарка и водитељка Магдалена Огорек према анкетама има само три одсто подршке.

Пољски председник има ограничену улогу. Он је врховни командант оружаних снага, представља земљу у иностранству и може да предлаже законе или да стави вето на њих.

Међутим, ови председнички избори су значајни и због тога што ће указати на распоред снага пред парламентарне изборе у октобру.

Предвиђа се да ће на њима владајућа Грађанска платформа десног центра имати снажног противника у конзервативној Странци правде и права, која се повезује са Јарославом Качињским и његовим погинулим братом близанцем Лехом.

Пољска економија, према агенцији "Блумберг", има једну од највећих стопа раста у ЕУ и биће међу 20 земља са највећим растом у свету.

Земља добија и све утицајнију улогу на међународној сцени, нарочито током украјинске кризе, у којој је заузела чврст став против Русије.

Из Пољске потиче и актулени председник Европског савета Доналд Туск, који је пре тога био премијер из Грађанске платформе.

Млади су углавном незадовољни и засићени етаблираним партијама, изјавио је за Гардијан Кшиштоф Бобински, политички коментатор близак Грађанској платформи. Многи мисле да је време за промене, али неће гласати за Право и правду већ за странке које "праве буку".

Коморовски је у кампањи истицао да гласајући за њега грађани играју на сигурно. Као бивши министар одбране, он ће се залагати за јачање источног крила НАТО-а као "одговор на претњу из Русије и Кремља," најавио је његов помоћник и бивши посланик Платформе Павел Залевски.

Коморовски такође подржава прозападне аспирације Украјине, Грузије и Молдавије, кажу његови сарадници.

Странка Право и правда је за сада концентрисана на то да Дуда уђе у други круг. Уколико у томе успе "уследиће две недеље које ће продрмати пољску политику", обећава портпарол његове странке, пише Економист.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво