Кери у ненајављеној посети Сомалији

Државни секретар САД Џон Кери стигао је у ненајављену посету Сомалији, у знак солидарности са властима, које покушавају да победе милитанте, савезнике Ал Каиде и да окончају деценију рата у тој земљи.

Џон Кери је први високи амерички дипломата који је посетио Сомалију, а после слетања на аеродом у Могадишу, одмах је кренуо на низ састанака са председником, премијером, регионалним лидерима и грађанским групама, преноси Танјуг.

Путовање је под великим мерама безбедности. Сомалијска влада је само дан раније сазнала да ће се Кери придружити представници Стејт департмента Линди Гринфилд Томас, јавља АП.

На врху дневног реда у разговорима је борба против Ел Шабаба. Афричке снаге и америчка беспилотна летелица су бомбардовањем осакалтиле руководство организације и екстремисти су остали без већег дела територије, коју су некада контролисали.

Пошто је Ел Шабаб децентрализован, милитанти су на неки начин постали још опаснији и проширили су своје активности на Кенију и друге суседне земље. Прошлог месеца су на Универзитету Гариша убили 148 људи, углавном студената, чиме су нагласили могућности групе за извршење изузетно смртоносних напада, далеко од своје базе.

Сомалија нема заиста функционалну Владу у последње две и по деценије. Пошто су господари рата свргнули дикататора Сиада Бареа 1991. године, окренули су се један против другог и гурнули земљу у анархију.

Милиције, исламистичке групе и сомалијска званична војска су се борили за власт, пре него што су се окренули против Ел Шабаба почетком ове деценије. Пиратерија је такође постала велики проблем.

Мада је релативни мир успостављен у појединим деловима земље, укључујући и Могадиш, Сомалија је остала земља пуна болне историје.

Амерички војници су тамо послати у мировну мисију 1992. године, како би помогли да се превазиђе проблем глади. После две године били су понижени, када је сомалисјка полиција оборила два америчка хеликоптера, а 18 службеника је погинуло у несрећи и каснијим покушајима спасавања.

Обамина админситрација помаже владу председника Хасана Шеика Мухамада да се окрене према демократији и економском развоју. САД су обезбедиле стотине милиона долара за војну подршку и изградњу професионалне армије, а раде са председником Мухамадом на томе да прошири владу у наредних 18 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара