Непал, испод лавине пронађена тела туриста

Број погинулих у земљотресу у Непалу попео се на 7.557, а око 100 затрпаних тела, пронађено је у селу Лангтанг, 60 километара од Катмандуа, које се налази на трекинг стази, популарној код западних туриста, саопштиле су власти.

Лавина је збрисала цело село, које поседује 55 пансиона за туристе и спасиоци копају у снегу, тражећи још 120 тела, за које се верује да су затрпани.

Помоћник начелника округа Гаутам Римал, рекао је да нису могли да ступе у контакт са Лангтангом, више од 24 сата, због лошег времена, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

Међу мртвима је најмање седам странаца, али су само двојица идентификована, навео је Римал.

Према његовим речима, влада заједно са страним тимовима завршава акције спасавања, надајући се да ће пронаћи још живих људи у удаљеним крајевима. Он је додао да многи спасиоци могу отићи, а потребно је да остану само они који су стручњаци за претраживање рушевина.

Извор из ЕУ навео је да се за око 60 грађана ЕУ на подручју Хималаја губи сваки траг. Прошле недеље високи функционер ЕУ је проценио да је нестало око 1.000 грађана ЕУ, али се тај број стално смањује, како спасилачки тимови стижу у та подручја.

Портпарол Стејт департмента је рекао да је спасено укупно 17 америчких држављана из удаљених подручја. САД су обезбедиле 14,2 милиона долара хунанитарне помоћи.

Влада Катмандуа је саопштила да још није затворила Монт Еверест за планинаре, иако је пут према врху прилично оштећен у земљотресу, у којем је погинуло 18 алпиниста.

Сваки регистровани планинар за ову сезону, плаћа 11.000 долара за пењање на Еверест.

Преостали алпинисти пакују опрему

Алпинисти који су остали у селима у близини базе на Монт Евересту почели су да пакују своју опрему и одлазе са планине зато што су водичи Шерпаси одбили да поново изграде пешачку стазу, уништену у лавини коју је покренуо недавни разорни земљотрес, јавили су званичници преноси агенција АП.

Жанендра Шреста, званичник Непалског планинарског одсека, рекао је да су алпинисти почели да спуштају из области у којој се налази камп.

Неколико алпиниста је желело да настави са пењањем, али без поправке пута преко леденог водопада Кумбу то је неизводљиво.

Влада још увек није званично отказала алпинистичку сезону и дозволе за пењање важе до краја маја, али су припадници народа Шерпа рекли да неће поново да граде стазе из безбедносних разлога али и због тога што сматрају да нема довољно времена.

Ово ће бити друга узастопна година да се пењачка сезона отказује. Сезона је прошле године отказана након што је лавина усмртила 16 Шерпаса.

УН су саопштиле да је осам милиона људи у Непалу погођено земљотресом, а најмање за два милиона потребни су шатори, вода, храна и лекови у наредна три месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара