ОЕБС решен да помогне око примирја у Украјини

Председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић поручио је да је та међународна организација спремна да помогне у имплементацији споразума из Минска за решавање кризе у Украјини. Oсудио нарушавање примирја.

Ивица Дачић је, у телефонском разговору са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, рекао да је ОЕБС решен да учини све у оквиру свог мандата како би помогао око примирја у Украјини, преноси Танјуг.

Претходно су руски медији пренели да је Лавров позвао Дачића да искористи свој ауторитет како би специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини затражила од тамошњих власти да сместа престану са флагрантним кршењем споразума из Минска.

У разговору двојице званичника закључено је да је Пакет мера за имплементацију споразума из Минска, договорен 12. фебруара ове године, шанса коју не треба пропустити да би се дошло до мирног решења кризе у Украјини и око ње.

Због чега је, како је истакнуто, неопходно да се све стране придржавају преузетих обавеза, саопштило је српско министарство спољних послова на чијем челу је Дачић.

Председавајући ОЕБС-а додао је да очекује да ће се у оквиру Трилатералне контакт групе наредне недеље разговарати о корацима које је неопходно предузети да би се интензивирао политички процес за решавање кризе, као што је договорено на састанку министарске Тројке ОЕБС-а 28. априла у Београду.

Дачић je осудио  нарушавање примирја дуж линије контакта у источној Украјини током протеклих неколико дана и изразио озбиљну забринутост због употребе забрањеног тешког наоружања и интензивираних борби у и око Доњецка и Широкина, саопштила је Канцеларија ОЕБС-а у Београду.

Дачић је још једном поновио позив свим странама, који је у Београду прошле недеље подржала министарска Тројка ОЕБС-а, да се потпуно и безусловно придржавају прекида ватре, прекину са непријатељствима и спроведу све одредбе споразума из Минска, укључујући повлачење тешког наоружања.

Joш једном je подвукао да у потпуности подржава активности Специјалне посматрачке мисије (СПМ) и истакао важност сигурности и безбедности посматрача и осврнуо се на неколико инцидената који су се догодили 1. и 2. маја, доводећи посматраче у потенцијално опасне ситуације у источној Украјини.

"Одлуку да се посматрачка мисија пошаље у Украјину једногласно је подржало свих 57 држава учесница ОЕБС-а. Посматрачима СПМ мора бити дозвољен неометан приступ, уз безбедносне гаранције и без уплива у њихов рад, који је од круцијалног значаја", нагласио је Дачић. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара