Читај ми!

Масовно спасавање миграната код обала Либије

Више од 5.800 миграната, који су покушали да пређу Медитеран и стигну до Европе, спасено је током викенда с бродова у близини либијске обале, а пронађено је 10 тела преминулих, саопштиле су италијанска Обалска стража и морнарица.

Само данас, спасено је више од 2.150 миграната, наводи се у саопштењу, пренео је АФП.

У вероватно највећој операцији спасавања миграната досад, који је координирала Италија, током викенда је учествовало 10 италијанских, четири приватна брода и један француски брод у име Европске агенције за контролу граница, преноси Танјуг.

Две недеље након што се близу 900 миграната удавило у водама Медитерана, што је највећа катастрофа у овим водама која се памти, изгледа да се прилив људи из Африке, који очајнички желе да се домогну бољег живота у Европи, и даље повећава, делимично и захваљујући настојањима кријумчара људи да искористе нешто мирније море, преноси Ројтерс.

Према саопштењу Обалске страже, спасиоци су седам тела преминулих нашли на два велика гумена чамца препуна миграната, док су тела још троје извучена из мора, након што су поскакали у воду видевши како им се приближава један трговачки брод.

Према саопштењу египатских власти, у одвојеном инциденту троје људи се удавило када је брод с мигрантима, који је покушавао да се домогне Грчке, потонуо у близини обале Египта. Тридесет једна особа са тог брода је спасена.

У вероватно највећој операцији спасавања миграната досад, који је координирала Италија, током викенда је учествовало 10 италијанских, четири приватна брода и један француски брод у име Европске агенције за контролу граница.

Приватна организација Станица за офшор помоћ мигрантима, која у партнерству са организацијом Лекари без граница руководи једним спасилачким пловилом, објавила је на Твитеру како је спасла 369 миграната, углавном из Еритреје, са само једног претрпаног дрвеног брода.

Сви спасени током викенда се транспортују до обала Италије - неки до најјужнијег италијанског острва Лампедузе, а други до места Трапани, на Сицилији. Рачуна се да ће нови спасени мигранти пристизати и током ноћи и у понедељак.

Шокирани рекордним прошлонедељним бројем жртава, лидери ЕУ су се сложили да утроструче финансирање мисије Тритон за спасавање миграната, али још увек нема сагласности око тога шта учинити са њима.

Аустријски канцелар Вернер Фајман се у данашњем интервјуу заложио за систем квота у смештању миграната у земље чланице Уније како би се ублажио притисак који њихов прилив чини на Италију, Грчку и Малту.

Његов предлог би, међуитим, вероватно наишао на жесток отпор неких чланица ЕУ, међу којима Британије и Мађарске.

Мађарски премијер Виктор Орбан је у петак изјавио како би чланицама ЕУ требало дозволити да саме доносе прописе о мигрантима, као и да Мађарска не жели никог од њих.

Све веће безакоње и анархија у Либији оставља слободне руке кријумчарима људи. Према резултатима истаге једног италијанског суда, они на сваком броду који напуне мигрантима у просеку зарађују 80.000 евра.

Повољне временске прилике током овог пролећа, које се предвиђају и за летње месеце допринеће, према прогнози италијанског министарства унутрашњих послова, да током 2015. у ту земљу пристигне чак 200.000 миграната, што би било 30.000 више него прошле године.

Процењује се да је од почетка године покушавајући да стигне до Европе живот изгубило готово 2.000 миграната, према нешто више од 3.000 током целе 2014.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара