Непал, више од 7.000 настрадалих

Непалска полиција је потврдила да је број жртава у катастрофалном земљотресу достигао 7.074, а да је повређених 14.000. Спасиоци су пронашли три преживела у једном планинском селу у Непалу.

Према званичним подацима, у земљотресу је уништена 141.000 кућа, а оштећено 150.158, преноси Танјуг.

Полиција је тражила више хеликоптера за пружање хуманитарне помоћи стотинама хиљада људи, који на њу чекају у далеким подручјима, до којих не може да се дође путевима, јер су уништени клизиштима, активираних земљотресом.

"Помоћ у залихама стигла је до седишта свих погођених области, а оне одатле до села могу бити допремљене само ваздушним путем, јер су села одсечена због клизишта", казао је портпарол Министарства унутрашњих послова Непала Лакшми Прасад Дакал за агенцију Кјодо.

Он је навео да је Непалу потребно више хеликоптера, око 400.000 шатора, храна, лекови и друге потрепштине.

Биланс жртава разорног земљотреса у Непалу биће много већи пошто спасиоци стигну до удаљених села, саопштио је министар финансија Непала Рам Шаран Махат.

"И даље има села у којима знамо да су све куће уништене, али до којих још нисмо могли да стигнемо. Накнадни потреси се нису проредили и очекујемо да ће коначни број жртава расти много више", рекао је Махат, а пренео АФП.

Портпарол непалске армије Јагадиш Покхарел је ракао да су раположиви хеликоптери, како непалске, тако и индијске војске и приватних авиокомпанија, искористили лепо време да доставе залихе погођеним окрузима.

Упркос великим потребама милиона становника Непала за помоћ после разорног земљотреса, данас је у Катманду затворен једини међународни аеродром за велике авионе, пошто писта не може издржи тешке летелице којима стиже хуманитарна помоћ.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара