Читај ми!

Тајланд, у џунгли пронађено тајно гробље миграната

Плитки гробови са остацима 26 тела пронађени у напуштеном кампу кријумчара људи у тајландској џунгли. Хјуман рајтс воч тражи хитну истрагу, истичући да корумпирани тајландски званичници подстичу деловање кријумчара. Најугроженији су Рохинџа муслимани, често присиљени да се баве проституцијом, раде у рибарству или као кућна послуга.

Узрок смрти тих људи још није познат, а тајландска Влада поручује да је решена да уништи сваки тип кријумчарења људи и спречи да Тајланд буде транзитна тачка, преноси Бета.

"Они који су држали камп у џунгли биће сурово кажњени, без обзира да ли су обични криминалци или корумпирани званичници", каже потпарол тајландске Владе.

Агенција АП оцењује да налажење скривеног планинског кампа и гробља указује на то да се у Тајланду наставља кријумчарење људи, упркос тврдњама власти да раде на решавању тог проблема.

Власти наводе да је камп у планинама Паданг Бесар коришћен за кријумчарење Рохинџа муслимана, које прогоне у суседном Мјанмару, као и за промет миграната из других земаља.

Организација Хјуман рајтс воч тражи независну истрагу, наводећи да умешаност корумпираних тајландских званичника већ дуго подстиче деловање кријумчара.

"Кријумчарење људи на Тајланду је дуго изван контроле. Налажење масовне гробнице у кријумчарском кампу, нажалост није неко велико изненађење", оцењује директор те организације за Азију Бред Адамс.

Јуна прошле године САД су ставиле Тајланд у најнижу категорију земаља у свом годишњем извештају о поступању влада земаља света према кријумчарењу људи.

Тим извештајем је обухваћено кријумчарење Рохинџа муслимана, као и миграната из суседних земаља.

Људи су присиљени или навођени да се баве проституцијом, да принудно раде у рибарству, производњи одеће и другим фабрикама, или као кућна послуга.

Једна од највише прогоњених мањина света, Рохинџа муслимани, деценијама трпе дискриминацију коју одобрава влада Мјанмара, земље са будистичком већином.

Напади су у последње три године подстакли бекство сто хиљада Рохинџи, што је највећи егзодус те заједнице од Вијетнамског рата.

Њихова прва станица је скоро увек Тајланд.

Директорка пројекта "Аракан", који више од 10 година прати кретања Рохинџа, Крис Лева сматра да у камповима у џунглама Тајланда има још око 800 људи. Додаје да однедавно кријумчари Рохинџе и Бангладежане, уместо у камповима у џунгли, мигранте држе на великим бродовима где чекају откуп.

"Њихово здравље брзо пропада, и све је више извештаја о њиховој смрти", наводи Лева.

Процењује да их је 7.000 до 8.000 заробљено на бродовима уз обалу, или у оближњим међународним водама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво