Читај ми!

Непал, немири из очаја

Непалска интервентна полиција покушава да спречи немире међу преживелима после земљотреса, у којем је погинуло више од 5.057 људи, док спасиоци настоје да добију битку са временом и пронађу још неког живог у рушевинама Катмандуа.

У земљотресу је у околним земљама погунуло још 100 људи. У Непалу је повређено око 8.000 људи, а у базном кампу на Монт Евересту погинуло је 18 планинара од лавине, коју је покренуо земљотрес, јавља АФП, преноси Танјуг.

Залихе су на измаку, а подрхтавања тла појачавају нервозу у уништеном Катмандуу. Људи очајнички настоје да га да напусте, на хиљаде њих је пре зоре почело да се окупља код главне аутобуске станице, пошто је влада обећала 250 посебних аутобуса.

Кад су аутобуси изостали, почела је да расте љутња и бес, што је довело до избијања немира и сукоба са колоном интервентне полиције, која је покушала да их задржи на одстојању од парламента.

Томе треба додати и очај у сеоским подручјима, где људи моле да их хеликоптери одведу, кад повремено дођу да им испоруче залихе.

У Непалу је проглашена тродневна жалост, помоћ је почела да стиже до удаљених продучја, али многима су и даље очајнички потребне храна и вода, преноси Би-Би-Си.

Власти су признале да су биле запањене размерама катастрофе и да је достављање залиха удаљеним селима прави изазов.

"Терен је такав да је потребно веома много времена да се тамо стигне, а без физичке присутности, нећемо бити у стању да спасемо људе", рекао је портпарол непалске армије Јагдиш Чандра Пкерел, додајући да војници дају све од себе.

Највише је погођено подручје Горке, која је најближа епицентру, а неки становници тврде да уопште нису имали никакву храну, од избијања земљотреса.

Уједињене нације су саопштиле да су међународни спасилачки тимови до сада спасли 14 људи из рушевина. Француски тим је јуче спасао 28-годишњег мушкарца Ришија Канала из срушеног стана у Катмандуу, у којем је провео 80 сати поред три мртва тела.

Вођа прве српске женске алпинистичке експедиције у Непалу Александар Рашин потврдио је за РТС да су сви чланови екпедиције добро и да имају заказан лет 2. маја, када је и планирано да се врате у Србију. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво