Балтимор миран по истеку полицијског часа

Улице Балтимора, које су биле поприште насилних масовних протеста због смрти једног Афроамериканца у притвору, рано јутрос су мирне, после увођења полицијског часа.

Полицијски час обезбеђује 3.000 припадника полиције и Националне гарде, а у време њеног завршетка, у пет сати ујутро по локалном времену, није било извештаја о били каквим немирима, пише Бета.

Полицијски час, који је почео синоћ у десет сати по локалном времену, није кренуо баш обећавајуће, с обзиром на то да је око 200 демонстраната игнорисало упозорења полиције и молбе представника локалних заједница да се разиђу.

Неки су бацали флаше са водом или су полегали на тле. Кордон полиције са штитовима лагано је потискивао демонстранте, бацајући на њих патроне са сузавцем и пепер спрејем, а демонстранти су грабили патроне са земље и бацали их назад на полицију.

Свеједно, љутита гомила се брзо распршила, и у року од неколико минута се свела на само неколико десетина демонстраната.

Ако се изузме овај сукоб, уторак је протекао у знаку високих тензија и релативног мира, дан пошто је Балтимор био захваћен пљачком и паљевином, невиђеном још од шездесетосмашких протеста.

Према наводима полиције, 10 људи је ухапшено пошто је полицијски час ступио на снагу. Двојица су ухапшена због пљачке, двојица због кршења јавног реда и мира а седморица због кршења полицијског часа.

Иако је ситуација у граду мирна, а најављено је да ће данас радити и школе, не очекује се да ће стање вратити у нормалу у скорије време, с обзиром на то да ће полицијски час важити и вечерас.

Протести су избили због Фредија Греја, 25-годишњака црне боје коже који је умро у полицијском притвору под мистериозним околностима услед повреде кичме.

Штавише, вечерашња бејзбол утакмица између Балтимор Ориолса и Кејмден Јардса биће одржана без присуства публике, што се дешава, како пише Асошијетед прес, вероватно први пут у 145 година историје овог спорта, омиљеног у САД.

Погибије ненаоружаних људи, нарочито Афроамериканаца, у рукама полиције и других безбедносних служби, постало је једно од главних питања у САД прошле године.

Припадници локалних заједница процењују да су велики немири у Балтимору избили не само због расног питања и понашања полиције, већ и због високе стопе незапослености и криминала, лоше стамбене ситуације грађана, школа у очајном стању и слабог просперитета у централним квартовима Балтимора.

Ово су проблеми чије се решење не очекује у скорије време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво