Читај ми!

Почела градња прве нуклеарне електране у Турској

Турска је отпочела градњу своје прве нуклеарне електране која би требало да омогући већу енергетску самодовољност, али је церемонију отварања радова нарушио протест гневних противника тог контроверзног пројекта вредног 20 милијарди долара.

Демонстранти који су се окупили око капије будуће нуклеарке у месту Акују у провинцији Мерсин на медитеранској обали, у једном тренутку су успели да на градилишту закључају делегације турских и страних званица, припаднике безбедности и новинаре, а разбежали су се тек пошто је употребљен водени топ са камиона, преноси АФП.

Будућу нуклеарку, која би требало да има четири блока од по 1.200 МW, градиће руска нуклеарна агенција Росатом. Градња би требало да буде окончана до 2020. године.

На церемонији отварања радова турски министар енергетике Танер Јилдиз истакао је да у земљи која нема нуклеарну енергију не може доћи до развоја, одлучно одбацујући оптужбе да Турска улази у ову област у погрешно време - након јапанске нуклеарне катастрофе у Фукушими 2011. и одлуке немачке да напусти нуклеарну енергију.

Јилдиз је истакао како су сви извукли поуку из Фукушиме и како нуклеарка неће нашкодити ни турском туризму, као што се то није десило ни у Шпанији ни у Француској.

Турска планира изградњу још две нуклеарке како би умањила зависност од увоза гаса и нафте из Русије, односно Ирана.

"Да смо пре 10 година изградили нуклеарку, уштедели бисмо 14 милијарди долара за увоз природног гаса", напоменуо је Јилдиз.

Засад се зна да ће локација друге турске нуклеарке бити у Синопи, на обали Црног мора и да ће је градити француско - јапански конзорцијум.

Турске власти одбацују и тврдње како ће нуклеарка у Акују представљати опасност јер се налази у сеизмичкој зони, истичући да ће бити грађена тако да може да издржи земљотрес од девет степени Рихтера.

Директор за Медитеран организације за заштиту природне средине Гринпис Марк Беранек, ипак истиче да Турска није спремна за изградњу нуклеарке јер јој недостају неки кључни правни прописи који би регулисали ту област, а сеизмичке процене у вези с градњом нуклеарке су, по Беранеку, биле тотално неадекватне.

Почетак градње нуклеарке у Акују уследио је само две недеље након најозбиљнијег прекида снабдевања струјом широм Турске у последњих 16 година, који је указао на недостатке енергетског система земље.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган здушно подржава пројекат нуклеарке у Акују, као дела свог плана да Турску уврсти међу првих десет светских економија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара