Читај ми!

Асад: Менталитет Запада је колонијалистички

Сиријски председник Башар ел Асад рекао је да је менталитет Запада колонијалистички и да изјаве које су дошле са Запада још од избијања кризе у Сирији, одражавале менталитет који је у природи колонијалистички.

Башар ел Асад је на питање да ли је могуће успоставити мир у Сирији и постићи помирење међу Сиријцима, рекао да Запад не прихвата партнерство, јавља Танјуг.

"Уколико они не воле неку земљу, покушавају да је промене или замене њеног председника. Кад тако размишљају, онда не виде народ. Што се њих тиче, народ и не постоји", рекао је Асад у интервјуу за руске медије.

Председник Сирије је навео да се слична ситуација сада дешава у Украјини. "Они не воле руског председника Владимира Путина па га сада демонизују. Желим да нагласим да оно што ће одредити те ствари јесте сиријски народ", рекао је Асад.

Председник Сирије је истакао да је могуће наћи решење за сиријску кризу уколико Сиријци седну и започну дијалог, а да страно мешање у унутрашње ствари Сирије неће ништа решити.

У том смислу, наставио је сиријски председник, "неопходно је да се неутрализује страно мешање и заустави испорука оружја терористима (у Сирији) из Турске, Саудијске Арабије, Катара и бројних европских земаља.

Асад је рекао да међународна антитерористичка коалиција није озбиљна јер изводи око 10 авио-напада дневно, исто колико и сиријска влада. Притом, додао је Асад, у коалицији је 60 земаља, од којих су неке богате и технолошки веома развијене, за разлику од Сирије која је сиромашна.

Према његовим речима ту нема логике и да то показује недостатак озбиљности.

"Можда неке од тих земаља желе да Исламска држава не постане већа од оног што је постала у Сирији и Ираку, а у исто време они не желе да се у потпуности отарасе Исламске државе", нагласио је Асад.

Према његовим речима, они желе да ту терористичку снагу задрже и користе је као претњу за уцењивање различитих земаља.

"Зато ми кажемо да не постоји озбиљан напор у борби против тероризма, а оно што сиријске снаге на терену постигну у једном дану, те земље то исто остваре у року од неколико недеља", навео је Асад.

Председник Сирије је рекао да су напори ка националном помирењу почели у његовој земљи пре више од годину дана, а да се упоредо тражи и политичко решење кризе.

"Ти напори укључују повратак људи тамо где су живели, да наоружане особе оду одатле, или да оставе оружје како би се вратили нормалном животу. У том случају, држава нуди амнестију за те људе и враћа их њиховом нормалном животу. Део тог процеса је и ослобађање већег броја затвореника", указао је Асад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара